CRNA GORA

DPS: Krivokapić jedini misli da je ova Vlada ekspertska

U Crnoj Gori je stopa vakcinisanih jedna od najgorih u Evropi, navode iz DPS-a

Fu. M.

Reakcija DPS-a na navode Krivikapića

Foto: Ilustracija


Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić jedini je čovjek koji i dalje misli da je ova Vlada ekspertska, saopćeno je večeras iz Demokratske partije socijalista Crne Gore.

Ističu da je aktuelna Vlada uništila sve čega se dohvatila. Iz DPS-a navode da je Krivokapić svojim autorskim tekstom pokušao da "obične manipulacije prikaže kao činjenice".

- Da li pokušava sebe da zavara ili građane Crne Gore, nebitno je, ali sve što je njegova Vlada uradila, zaključno sa današnjim skandalom u kojem su on i njegova ministarka Bratić, sahranili crnogorski sport, znak je da je svaki dan ove Vlade, izgubljen dan za Crnu Goru. Svega čega se ova Vlada dohvatila, uništila je. U političkoj istoriji, ovaj eksperimet koji se dogodio u Crnoj Gori, bit će izučavan kao primjer kako urnisati državu za manje od godinu dana - piše u saopćenju te partije.

Navode da je poređenje prihoda od turizma, u odnosu na prošlu godinu, manipulacija.

- 2020. godine Crna Gora nije imala turističku sezonu i tokom dijela godine bila je zatvorena. Zašto? Zato što je čovječanstvo čekalo vakcinu. Iako smo je ove godine dočekali, turistička sezona rezultirala je katastrofalnom epidemijom, a premijer i dalje ne želi da se vakciniše. Ekonomski rast od 10 posto u poređenju sa godinom u kojoj smo imali lockdown nešto je čime može da se hvali samo Krivokapić. Budžetski suficit je očekivan kada nema nikakvih ulaganja. Vlada jedine izdatke ima u vidu isplate zarada javnom sektoru i penzija. Kad nema ulaganja u kapitalne projekte, koji su zamrli, nema ni rashoda", piše u saopćenju i dodaje se da je naplata PDV-a je niska s obzirom na to da je sprovedena fiskalizacija.

Javni dug

Poređenje izvoza u godini lockdowna, dodaju iz DPS-a, i bilo kojoj drugoj još je jedna manipulacija.

Krivokapić je, kako su kazali, zaboravio da pomene da je javni dug od 103 posto BDP 2020. godine nastao zahvaljujući njegovom “tajnom i organizovanom” zaduženju.

- Podsjećamo da je on tada građane za jedan dan zadužio 750 miliona eura. Tako da je današnji javni dug procentualno identičan, ako ne i veći u odnosu na dan kada je preuzeo Vladu. Osnivanje avio kompanije Air Montenegro pokazalo se kao katastrofalan potez. Kompanija više ne leti ni prema pet destinacija, već je postala običan gubitaš, a njeni prihodi i broj prevezenih putnika su višestruko niži nego i tokom najmanje frekventnih dana u istoriji Montenegro Airlines - navodi se.

Učionice su postale mjesta zaraze

Crna Gora je, ocjenjuju iz DPS-a, crna tačka na zdravstvenoj karti svijeta. Ljudi padaju kao pokošeni.

- Svakog dana na desetine mrtvih i stotine bolesnih. Djeca i nastavnici su pušteni u škole bez ikakvih preventivnih mjera. Učionice su postale mjesta zaraze. U Crnoj Gori je stopa vakcinisanih jedna od najgorih u Evropi. Pritom, imamo premijera koji odbija da se vakciniše - piše u saopćenju.

Zdravko Krivokapić je, poručuju iz DPS-a, jedini čovjek koji i dalje misli da je ova Vlada ekspertska.

- Na kraju, Krivokapića želimo pitati da li je slučajno izostavio poređenje stope nezaposlenosti? Takođe, interesuje nas koliki je rast prosječne zarade u Crnoj Gori u odnosu na posljednji dan prethodne Vlade? I kada se već oglasio, interesuje nas dokle je stigla njegova istraga o laži o ispaljenom molotovljevom koktelu na policiju na Cetinju u šest ujutro? I, naravno ko je iz njegovog kabineta izvor te manipulacije koja je trebalo da nahuška policiju na građane? Naravno da on na to neće odgovoriti. Jer, tamo gdje se ne može manipulisati - Krivokapić i njegovi "eksperti" mogu samo da ćute - zaključuju iz DPS-a.

Više o temi Zdravko Krivokapić

NA VRH

Podijeli članak na