PRENOSIMO

Ulazak Demokratskog fronta u Vladu Crne Gore za Brisel je nepoželjna opcija

Picula je mišljenja da ključni porioritet crnogorske vlade treba da bude punopravno članstvo u EU

Fu. M. / RSE

Zdravko Krivokapić

Foto: Agencije


Najava rekonstrukcije Vlade u Crnoj Gori, uključujući mogućnost u kojoj bi Demokratski front (DF) bio dio nove izvršne vlasti u Podgorici, izaziva zabrinost kod mnogih evropskih zvaničnika koji se direktno bave pitanjima zapadnog Balkana.

Više sagovornika Radija Slobodna Evropa (RSE), smatra da bi to uticalo na reformski proces koji je neophodan kako bi Crna Gora napredovala na evropskom putu.

Oko toga je u utorak, 26 oktobra na spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta (AFET) govorio direktor za zapadni Balkan u Evropskoj Službi za vanjske poslove (EEAS), Marko Makovec.

On je pred evropskim zastupnicima, ocijenio da DF u novoj vladi ne bi donio koheziju već bi ova partija mogla da oslabi funkcionisanje, “ionako slabe vlade”.

Geostrateška orijentacija

U izjavi za RSE, Marko Makovec napominje da su pregovori o rekonstrukciji Vlade u toku, ali je Evropska unija (EU) zabrinuta jer bi ulaskom DF-a moglo doći do usporavanja procesa reformi vezanih za EU.

- Ako DF bude pozvan u Vladu, mora biti jasno da će podržati geostratešku orijentaciju koja podrazumijeva evropski put. Na kraju krajeva, Crna Gora je bila i ostaće šampion pristupnih pregovora - izjavio je Makovec za RSE.

Najjači politički savez parlamentarne većine, prosrpski DF, od početka je bio nezadovoljan aktuelnim ekspertskim konceptom Vlade, smatrajući da su njihovi politički predstavnici morali biti u Vladi. Zbog toga su i inicirali rekonstrukciju.

Više evropskih sagovornika RSE je podvuklo da nije u praksi EU zvaničnika da se miješaju u unutrašnje poslove jedne suverene države ali da se ovaj otpor Brisela prema DF-u tiče mogućnosti usporavanja reformi, te da se stoga želi, na vrijeme poslati jasna poruka da se na ovu partiju, iz Brisela ne gleda sa simpatijom.

Rekonstrukcija Vlade

Opreznija u ocjenama, mada sa sličnom porukom, izlazi i Evropska komisija (EK). Portparolka ove institucije, Ana Pisonero je naglasila da demokratija podrazumijeva da je na narodu (Crne Gore) da odluči kome će dati svoje povjerenje.

- Uvjereni smo da će građani Crne Gore dati svoje povjerenje i povjerenje političkim partijama koje žele demokratiju, transparentnost, vladavinu prava, poštovanje dostojanstva pojedinca i ulazak u EU - poručuje Pisonero.

I Tonino Picula, izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu ne podržava opciju rekonstrukcije Vlade u Podgorici gdje bi DF imao direktno učešće.

Mogućnost ulaska DF-a prema Piculi izaziva određenu zabrinutost jer dosadašnji odnosi i konstantno nepovjerenje u heterogenu vladajuću koaliciju ne budi optimizam u pogledu buduće funkcionalnosti, reformskog procesa i puta prema EU.

Picula je mišljenja da ključni porioritet crnogorske vlade treba da bude punopravno članstvo u EU.

Politička kriza

Po njemu “to neće biti moguće ako se u pitanje dovode elementi crnogorske državnosti”.

- Po načinu djelovanja kojeg su pokazali u aktualnom sazivu crnogorske Skupštine, riječ je o političkoj opciji koja je više puta, kako djelima tako i riječima, otvoreno demonstrirala da su joj političke konfrontacije i polarizacija društva prioritetniji od reformskog procesa i uklanjanje prepreka na putu Crne Gore prema EU - izjavio je za RSE, zastupnik Evropskog parlamenta Tonino Picula.

Inače, Vlada Crne Gore je ekspertska koju čine stručnjaci, većinski bliski Srpskoj pravoslavnoj crkvi, izuzev vicepremijera Dritana Abazovića koji je i lider jednog of koalicionih partnera – Građanskog pokreta URA.

Od početka septembra se vode razgovori o prevazilaženju političke krize između članica vladajuće većine, okupljenih u DF-u, Demokratama i Građanskom pokretu URA.

Rekonstrukcija vlade predviđa da političke partije kandiduju svoje predstavnike, no zasad se tome protivi najmanja članica većine URA.

Zbog nastale krize ne isključuje se održavanje novih izbora.

NA VRH

Podijeli članak na