CRNA GORA

Abazović: Neke partije se kriju iza snage SPC-a

Politički život ima svoju dinamiku, koja je izražena, i nadam se da ćemo doći u situaciju da je stabilizujemo, istakao je Abazović

Dritan Abazović. Antena M

Fu. M. / HRT

10.11.2021

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je da se nada kako će se naći rješenje za političku krizu u Crnoj Gori, te da ostaje da se vidi da li će biti rekonstrukcije ili neke nove vlade. Saopštio je i da ne može reći da je zadovoljan konceptom ekspertske vlade, jer postoji problem sa parlamentarnom većinom.

On je u emisiji "Romano Bolković - 1 na 1" Hrvatske radio-televizije (HRT) rekao da se u Crnoj Gori ne dešava ništa vanredno i nešto što bi se moglo predstavljati kao opasno.

- Politički život ima svoju dinamiku, koja je izražena, i nadam se da ćemo doći u situaciju da je stabilizujemo - istakao je Abazović, navodeći da Crna Gora ostaje mirna zemlja.

Promjena vlasti

Po prvi put smo u avgustu 2020. vidjeli šta znači olovkom promijeniti vlast. Vratili smo suverenitet građanima rekao je Abazović.

On je rekao da ne mogu biti potpuno zadovoljni ekspertskom vladom, jer postoji problem sa parlamentarnom većinom i situacijom koja je paradoksalna, a gdje dio većine (DF) bojkotuje Skupštinu Crne Gore, prenosi Javni servis.

- Oni imaju svoje razloge. Sadašnji premijer bio je nosilac njihove liste i misle da u svemu nijesu dovoljno ispoštovani. Možda je to tačno, ali su naše razlike bile velike, i mi smo našli minimalni zajednički imenilac koji je mogao da pomire naše razlike - pojasnio je Abazović.

Kazao je da ostaje pitanje da li će biti rekonstrukcije ili neke nove vlade: 

- Ja se nadam da ćemo naći rješenje jer građani to očekuju, a svako ko se neodgovorno ponaša biće kažnjen na izborima.

Razmjere pritisaka su velike

Na pitanje da li se zaista osjeća relaksirano u situaciji kada postoje razni pritisci, Abazović je rekao da oni koji se plaše obračuna ne treba da se bave tim poslom.

- Razmjere pritisaka su velike - rekao je Abazović, navodeći da je prijetnje smrću dobio kad su počela hapšenja pripadnika kriminalnih klanova.

Podsjetio je da na najveću zapljenu kokaina od tone i 400 kg, koja je najveća u istoriji Balkana, a desila se u Crnoj Gori.

Za HRT je govorio i o dešavanjima na Cetinju prilikom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, navodeći da se desio protest lokalne zajednice.

- Imali smo situaciju da je bivši direktor Uprave policije udario policajca i tada je došlo do bacanja suzavca - rekao je Abazović.

Država je, kazala, omogućila po najbezbolniji način da se odradi vjerski ritual, kao što su dozvolili da građani protestuju.

- Srpska pravoslavna crkva je uticajna institucija u Crnoj Gori, te da postoje određeni politički subjekti koji, u nedostatku sopstvenog autoriteta, žele da se sakriju iza snage SPC - kazao je Abazović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.