ZVANIČNA POSJETA

Poljski predsjednik Duda nakon razgovora s Đukanovićem: Prirodno je da Crna Gora bude primljena u EU

Duda je naveo da ne shvata politiku velikih evropskih država, koje su, kako je rekao, usporile proces integracija za države koje imaju aspiracije da postanu članice EU

Duda i Đukanović. Kabinet predsjednika Crne Gore

N. Aj. / Anadolija

17.11.2021

Evropska unija, da bi bila konkurentna, mora primati nove države i sasvim je prirodno da Crna Gora bude primljena u EU, ocijenio je predsjednik Poljske Andrzej Duda, javlja Anadolu Agency (AA).

Duda je danas boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, gdje se sastao sa crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem. Duda je, na konferenciji za novinare kazao da Crna Gora ima dobru i veliku ulogu i da daje primjer državama u regionu.

On je naveo da ne shvata politiku velikih evropskih država, koje su, kako je rekao, usporile proces integracija za države koje imaju aspiracije da postanu članice EU.

- I to nakon Brexita, kada je jedna od velikih država zapadne Evrope napustila EU. Odgovor na tu činjenicu je trebalo da bude primanje drugih država, da se pokaže da je Evropa otvorena za druge države - rekao je Duda.

Region "živi prijetnju"

On smatra da EU treba da bude velika konkuretna privreda.

- Moramo da primamo nove države koje imaju energiju i ambicije. Nemam sumnje da je crnogorsko društvo takvo. Mislim da je prirodno da se Crna Gora primi u EU - rekao je Duda.

On je rekao da je delegacija donijela 60 hiljada vakcina u Crnu Goru.

- Predsjedavanje Poljske OEBS-om je vrijeme kada Crna Gora može računati na našu podršku, a Đukanović može računati na mene, kao na predsjednika. Napravit ću sve da se ispune sve aspiracije Crne Gore - rekao je Duda.

Đukanović je kazao da region "živi prijetnju" od hibridnog ruskog djelovanja na zapadni Balkan.

- Crna Gora je uspjela da odoli tom pritisku. Pokušan je državni udar sa ciljem da se spriječi ulazak Crne Gore u NATO i Crna Gora nastavlja putem učlanjenja u EU - rekao je Đukanović.

Između stabilnosti i integracija stavili znak jednakosti

On smatra da je potrebno da EU i NATO dignu glas i mnogo češće i eksplicitnije saopšte da je zapadni Balkan dio Evrope, da je to jugoistočna Evropa i da je to primarno zona njihova odgovornost.

Đukanović je kazao i da su odnosi između Crne Gore i Poljske veoma prijateljski, a saradnja otvorena i plodotvorna.

- Dvije države ostvaruju kvalitetno partnerstvo u okviru NATO saveza - rekao je Đukanović.

On je naveo da je Crna Gora zahvalna Poljskoj na njenoj podršci u evropskim aspiracima.

- Posvećenost Poljske nije samo posvećenost Crnoj Gori, već cijelom zapadom Balkanu. Zahvalni smo jer se u Varšavi odlično razumije odnos prema regionu, i nastavku politika proširenja i ujedinjenja - rekao je Đukanović.

On je naveo da, zahvaljujući podršci, Crna Gora prednjači u odnosu na druge države.

- I dalje vjerujemo da ce Crna Gora biti naredna članica EU. Važno je da smo između stabilnosti i integracija stavili znak jednakosti - rekao je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.