ŠEF NATO-A

Stoltenberg: Crna Gora pouzdan partner, zapaljivi govor u RS-u zabrinjavajući

Vidimo neke pogrešna kretanja u regionu, naročito zapaljiv govor Milorada Dodika, rekao je Stoltenberg

Fu. M.

Krivokapić i Stoltenberg na konferenciji za medije

Foto: Agencije


Crna Gora je jedan odgovran, savjestan i potpuno predvidljiv partner i saveznik NATO-a. Spremni smo da ispunjavamo NATO-standarde i da ih izvršavamo do kraja u oblastima gdje to nije do kraja urađeno. To se odnosi i na izdvajanje 2 posto za NATO - rekao je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić prilikom susreta sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu.

Rekao je da su najveći izazovi razvoj pomorskih snaga, ali i sajber napadi.

Stoltenberg je kazao da je sa Krivokapićem razgovarao o sigurnosnom okruženju u regionu zapadnog Balkana i uticaju Rusije u Evropi.

- NATO ostaje odlučan i prati situaciju oko Ukrajine. Pozivamo Rusiju da prestane sa provokacijama i bude transparenta u vezi svojim aktivnositma. Razgovarali smo i o Balkanu. Zapaljivi govor u Republici Srpskoj je zaabrinjavajuć. Ujedinjena strukrtura BiH je važna za sigurnost države. NATO ostaje posvećen političkom dijalogu i saradnji sa BIH i nastavićemo da podržavamo reforme za dobrobit naroda. Politika otvorenih vrata NATO su od istorijskog uspjeha - ocijenio je Stoltenberg.

Tenzije i nesuglasice

Stoltenberg je kazao da je Crna Gora od članstva dokazala posvećenost NATO kolektivnoj odbrani.

- Sve članice cijene doprinos Crne Gore u različitim misijama. Vidim potencijal za jačanje zajedničkog rada sa Crnom Gorom, naročito kad je riječ o stabilnosti na zapadnom Balkanu. Balkan je u srcu Evrope, tamo imamo istoriju. Vidimo neke pogrešna kretanja u regionu, naročito zapaljiv govor Milorada Dodika, koji podriva jedno od naših većih dostignuća, multietničku vojsku u BiH. Cijenimo i napore Crne Gore na Kosovu koja je učestvovala u rješavanju nekih tenzija i nesuglasica. Dalek je put pred nama, ali u potpunosti vjerujemo i oslanjamo se na Crnu Goru - rekao je Stoltenberg.

Vjerujem u još snažniju saradnju sa Crnom Gorom, rekao je Stoltenberg.

Funkcije i fotelje

Krivokapić je kazao da platforma DF-a nije upućena premijeru, već strankama većine.

- Pozdravljam svaku odluku gdje 41 poslanik iskaže svoj jasan stav. želim sreću bilo kome ko nasliejdi ovu Vladu, smijeni je ili možda krenemo u nove izbore. Mislim da neki političari nemaju odgovor na naše programe, već na funkcije i fotelje. Sa Abazovićem imam korektan odnos, a kakav je odnos URE prema meni kao priemijeru, pitajte URU - rekao je Krivokapić odgovarajući na pitanje novinara.

Na pitanje novinara o odnosu prema Dodiku, Krivokapić je rekao da je najvažnije ne dolivati ulje na vatru.

- BiH ima Dejtonski sporazum i to je osnov na kome treba graditi buduće relacije - kazao je Krivokapić, prenosi Antena M.   

Više o temi Jens Stoltenberg

NA VRH

Podijeli članak na