CRNA GORA

Suđenje Joanikiju i nikšićkim sveštenicima odgođeno zbog koronavirusa

Joanikije i osam sveštenika se tereti za kršenje zdravstvenih mjera o sprječavanju širenja zaraznih bolesti

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Arhiv

E. Ć. / AntenaM

20.1.2022

U Osnovnom sudu u Nikšiću, neće biti održano suđenje, zakazana za 20. i 21. januar, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i nikšićkim sveštenicima, koji su okrivljeni za kršenje zdravstvenih mjera o sprječavanju širenja zaraznih bolesti, piše "Antena M".



Dvojica optuženih

Kako je za stranicu "Eparhije budimljansko-nikšićke" rekao Sava Kostić, jedan od advokata odbrane, zakazano ročište bit će odgođeno jer su dvojica optuženih sveštenika pozitivni na koronavirus.

Spriječenošću okrivljenih sveštenika da dođu na suđenje nisu ispunjeni zakonski uslovi, pa je sudija Igor Đuričković, koji vodi ovaj postupak, suđenje, još jednom, odgodio. O narednom roku održavanja ročišta bit će dostavljeni pozivi, dodao je Kostić.

Prekršili Krivični zakon Crne Gore

Joanikiju i nikšićkim sveštenicima Slobodanu Jokiću, Draganu Krušiću, Vasiliju Brboriću, Željku Rojeviću, Danilu Zirojeviću, Ostoji Kneževiću, Nikoli Marojeviću i Mirku Vukotiću se na teret stavlja da su 12. maja 2020. godine prekršili Krivični zakon Crne Gore.

Kako je navedeno u prijedlogu Osnovnog državnog tužilaštva oni su tog dana, kada se u Nikšiću tradicionalno proslavlja praznik Svetog Vasilija Ostroškog, zaštitnika grada, „postupili suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta – litije ulicama grada“.

Joanikije i sveštenici su tada u Centru bezbjednosti bili zadržani 72 sata, "piše" Antena M.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.