POTPISALO PET STRANAKA

Opozicija podnijela prijedlog za razrješenje predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića

Prethodno, podnijete su i inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi i za skraćenje mandata Skupštini

Aleksa Bečić. Arhiv

N. Aj. / Anadolija

21.1.2022

Poslanici crnogorske opozicije predali su u skupštinsku proceduru prijedlog da se predsjednik parlamenta Aleksa Bečić razriješi te dužnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Prijedlog za razrješenje Bečića, koji je objavljen na sajtu Skupštine, potpisali su poslanici Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno.

U obrazloženju se navodi da Skupština, za vrijeme Bečićevog mandata, nije bila mjesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije uspjela da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija i dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.


- Dominantno zbog te činjenice, odnosno, neostvarivanja svrhe koju bi najviši zakonodavni i politički dom u jednoj državi trebalo da ima, danas smo svjedoci nikad većih društvenih, političkih i socijalnih podjela, koje prijete da destabilizuju ukupan ambijent u državi i blokiraju ispunjavanje njenih osnovnih zadataka - navodi se u obrazloženju.

Navodi se da je negativan godišnji izvještaj Evropske komisije, u kome se između ostalog navodi da je sadašnji Skupštine bez presedana u historiji Crne Gore, najbolja ilustracija zbog čega je put države prema Evropskoj uniji zaustavljen.

- A značajan doprinos takvom Izvještaju i takvoj dijagnozi stanja od strane naših evropskih partnera, dala je upravo Skupština pod rukovodstvom njenog aktuelnog predsjednika - dodaje se u obrazloženju.

Kako se navodi, u toku trajanja aktuelnog saziva Skupštine, Crna Gora je značajno nazadovala u oblasti vladavine prava, a najveći razlog tome je, smatraju u opoziciji, nespremnost i odsustvo političke volje aktuelnog predsjednika da inicira ustavne mehanizme izbora čelnih funkcija u pravosudnom sistemu.


Iz opozicije navode i da Bečić nije uspio da djelotvorno pokrene i okonča nijedan važan politički dijalog koji je trebalo da dovede do rješenja kojima bi se deblokirale važne državne institucije, posebno one u oblasti pravosuđa.

Prema njihovim riječima, nedvosmisleno se zaključuje da je aktuelni predsjednik parlamenta svoju funkciju očigledno obavljao u interesu svoje partije i partijske i lične promocije, a ne u interesu države i ostvarivanja ključnih državnih ciljeva, čija je realizacija zbog takvog odnosa izostala.

- Svi navedeni razlozi i činjenice upućuju na potrebu da se aktuelni predsjednik Skupštine Crne Gore razriješi s ove odgovorne funkcije - zaključuje se u prijedlogu opozicije.

Prethodno, podnijete su i inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi i za skraćenje mandata Skupštini. Skupština će o navedenim inicijativama početi raspravu 3. februara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.