U TUZI

U medresi "Mehmed Fatih" u Crnoj Gori obilježen Svjetski dan hidžaba

Prvi dan februara u svijetu se obilježava kao Dan hidžaba, ustanovljen na prijedlog Nazme Khan iz New Yorka, koja je željela podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba

Obilježen svjetski Dan hidžaba. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

1.2.2022

U crnogorskoj medresi "Mehmed Fatih" u Tuzimadanas je obilježen svjetski Dan hidžaba, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi dan februara u svijetu se obilježava kao Dan hidžaba, ustanovljen na prijedlog Nazme Kan (Khan) iz Njujorka, koja je željela podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba.

Nizom različitih aktivnosti, koje za cilj imaju predstaviti hidžab kao stil oblačenja i izgleda djevojke ili žene u islamu, u medresi "Mehmed Fatih“ u Tuzima danas se obilježava 1. februar.


Obilježen svjetski Dan hidžaba. Anadolija

Profesorica Vaida Đoković u razgovoru za AA kaže da se u Medresi 1. februar kao svjetski Dan hidžaba obilježava od 2013. godine.

- Želimo ohrabriti učenice naše škole na jedan veoma važan korak u njihovom životu. Želimo im kazati da hidžab ne smije biti nikakva tabu tema o kojoj se ne smije govoriti, uprkos brojnim nepoznanicama, predrasudama i diskriminaciji od strane društva u kojem živimo. Kao prvi korak naših aktivnosti odabrali smo podjelu mirisnih ruža, koja zapravo simbolizira ženu s hidžabom. Svaka boja ovih ruža zapravo predstavlja posebnu jedinku, našu učenicu, koja i uprkos različitosti boje zapravo odražava posebnost - kaže profesorica Đoković.

Ona ističe da je hidžab dio identiteta ličnosti muslimanke.


Obilježen svjetski Dan hidžaba. Anadolija

- To je vidljiva manifestacija vjerovanja, nastala kao produkt najdubljih osjećanja ljubavi prema Allahu dž.š. i želje da slijedimo put uspostavljanja reda u sebi i oko sebe. Hidžab je najbolji ukras i najvredniji stub duhovnosti žene. Hidžab nije simbol ugnjetavanja, već simbol slobode, izbora i ponosa - poručuje Đoković.

Za učenicu Melisu Jusović hidžab predstavlja "krunu koju je Uzvišeni Allah propisao svim šerijatski punoljetnim muslimankama".

- Ja sam svoju krunu stavila prije tri godine, za šta sam imala želju još od svog prvog razreda osnovne škole. Kada sam bila dovoljno uvjerena da mogu da iznesem, onako kako je Uzvišeni propisao, tada sam svojoj porodici saopštila svoju odluku i oni su me podržali - kaže Jusović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.