PROFESOR FPN-A U PODGORICI

Zlatko Vujović za "Avaz": Očekuje se konsolidacija DPS-a i ostalih procrnogorskih partija

Naše službe su potpuno rasturene od strane srpskih i ruskih obavještajnih službi, kaže profesor Vujović

Vujović: Loša zaostavština. Arhiv

Piše: A. Bajramović

4.2.2022

Nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi Crne Gore, profesor Fakulteta političkih nauka u Podgorici i predsjednik Centra za monitoring i istrazivanje (CeMi) Zlatko Vujović kaže da je njena zaostavština iz proteklih 14 mjeseci uglavnom loša. Dobrim smatra činjenicu da je Crna Gora sačuvala stoprocentnu harmoniziranost vanjske politike sa politikom EU i pored brojnih izazova. 

Kompromitiran sistem

- Međutim, saradnja sa NATO-om je značajno pala, Crna Gora nije ispunila brojne obaveze. Nije bilo izričitog odbijanja, ali su smanjivani kontingenti, nije održana NATO vježba u Crnoj Gori, stalno su se nalazila nekakva opravdanja da crnogorski doprinos NATO-u bude sveden na što manji nivo, bez otvaranja tog pitanja u javnosti. Kad govorimo o bezbjedonosnim službama, naše službe su potpuno rasturene od strane srpskih i ruskih obavještajnih službi i najveći dio obavještajnog sistema je pod uticajem ili kontrolom te dvije službe. Rusija i Srbija su uspjele da u jednoj članici NATO-a uruše bezbjedonosni sistem i na taj način pokažu ne samo da je Crna Gora slaba već da i bezbjedonosni sistem jedne NATO članice može biti kompromitovan – kazao je za "Avaz" profesor Vujović, komentirajući nasljeđe smijenjene crnogorske vlade.

On smatra da smjena Vlade Krivokapića teško može voditi ka formiranju neke stabilnije jer akteri na političkoj sceni, koji su dobili podršku prozapadnih birača, "nisu svjesni značaja, niti dovoljno hrabri da poduzmu državničke, a manje populističke poteze". Vujović očekuje formiranje manjinske vlade, ali na njenom formiranju predstoji još posla.


Konsolidacija DPS-a

- U sadašnjoj opoziciji su zabrinuti izjavama Abazovića i lidera prosrpskog SNP-a koje upućuju da bi manjinska vlada bila vlada kontinuiteta kada je riječ o odnosima prema Srbiji, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njihovoj veoma agresivnoj nacionalističkoj agendi u Crnoj Gori. Manjinska vlada, makar sa konceptom kako ju je najavio Abazović, prije da može biti neka tehnička vlada koja će imati zadatak da stvori uslove za naredne parlamentarne izbore, nego što će obezbijediti ubrzano ispunjavanje uslova za članstvo Crne Gore u EU. DPS neće učestvovati u vlasti, ali svakako da će njihovi kadrovi pokriti brojne pozicije po dubini, na nižim nivoima od ministarskog, tako da se očekuje konsolidacija DPS-a i procrnogorskih partija – ističe profesor Zlatko Vujović u razgovoru za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.