ZBOG INVAZIJE

Crna Gora pokrenula proceduru za zatvaranje zračnog prostora za Rusiju

Iz ministarstva vanjskih poslova Crne Gore je saopćeno je da Crna Gora, kao kredibilan kandidat za članstvo u EU, dosljedno prati zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku Evropske unije

Pokrenuta procedura. ILUSTRACIJA

A. O.

1.3.2022

Crna Gora je pokrenula proceduru za donošenje odluke o zatvaranju zračnog prostora za ruske avione, saopćeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz ministarstva kapitalnih investicija, koje je nadležno za to pitanje.

Tako će se Crna Gora pridružiti državama članicama Evropske unije (EU) koje su svoj zračni prostor zatvorile za aviosaobraćaj sa Rusijom kao odgovor na rusku vojnu invaziju na Ukrajinu, navodi RSE.


Kontrola letenja

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) koja je državna agencija za pružanje usluga zračne plovidbe civilnim i vojnim korisnicima u zračnom prostoru Srbije, Crne Gore i dijelu neba iznad Jadranskog mora.

Oni su saopćili da je nadležnost nad zračnim prostorom svake pojedinačne države osnivača agencije regulirana zakonima te države i pripada njenoj vladi.


Poštuju odluke

- SMATSA je, u skladu sa osnivačkim aktom, dužna da poštuje odluke osnivača (države) iz njihove nadležnosti i primijeni ih u obavljanju svoje djelatnosti. SMATSA je u mogućnosti da izvrši svoju funkciju u bilo kakvom kontekstu odluka nadležnih organa dve države - navodi se u saopćenju.

Iz ministarstva vanjskih poslova Crne Gore je saopćeno je da Crna Gora, kao kredibilan kandidat za članstvo u EU, dosljedno prati zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku Evropske unije i stoprocentno se usaglašava sa odlukama i saopćenjima Vijeća Evropske unije što se, između ostalog, odnosi i na sankcije prema Rusiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.