DPS I BS KLJUČNI FAKTORI

Đukanović u Ulcinju: Nova vlada vodit će Crnu Goru putem ekonomskog i demokratskog prosperiteta

Ko je do 30. avgusta imao dileme da li postoji rezervna politička armija koja će uspješno zamijeniti Demokratsku partiju socijalista i povesti Crnu Goru naprijed još boljom dinamikom, danas više ne može imati nikakvu dilemu, poručio je Đukanović

Đukanović tokom obraćanja u Ulcinju. Screenshot

E. Ć. / Vijesti.me

25.3.2022

Predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović večeras je u Ulcinju na završnoj konvenciji liste "Da, za Ulcinj i Crnu Goru" rekao kako nema ozbiljne dileme koja to je to politika koja nudi najbolje garancije za ostvarivanje vrijednosti - borbe za građansku državu, multietničku demokratiju, evropsku perspektivu razvoja i ekonomski rast i razvoj Ulcinja i Crne Gore u cjelini.

- Ko je do 30. avgusta imao dileme da li postoji rezervna politička armija koja će uspješno zamijeniti Demokratsku partiju socijalista i povesti Crnu Goru naprijed još boljom dinamikom, danas više ne može imati nikakvu dilemu - poručio je Đukanović, te je, govoreći o razvoju Crne Gore u prethodnom vremenu, istakao kako se može pričati o dva perioda.



Dva perioda Crne Gore

- Prvi, koji je trajao do 30. avgusta 2020. godine koji su obilježili značajni uspjesi na polju državne politike – sačuvan mir, unaprijeđeni multietnički odnosi, povraćeno ekonomsko dostojanstvo, obnovljena nezavisnost, članstvo u NATO savezu, liderstvo u evropskim integracijama i dinamičan ekonomski razvoj, i drugi period koji je došao nakon promjene vlasti. Tada se pokazalo da promjene same po sebi ne smiju biti cilj te da nije svaka promjena dobra.

Period od 30. avgusta obilježilo je frapantno neznanje u obavljanju državnih poslova i nedobronamjernost, odnosno neposvećenost crnogorskim državnim interesima - vodili su politiku u interesu drugih centara i drugih država a ne u interesu države u čijem interesu su morali djelovati - kazao je predsjednik Crne Gore.

Vlada srušena po uzoru na savremene evropske demokratije

On je naveo da je Vlada srušena na način kako se to danas radi u savremenim evropskim demokratijama.

- Kroz izglasavanje nepovjerenja u parlamenu ćemo u narednih nekoliko dana dobiti novu Vladu koja će nastaviti da vodi Crnu Goru putem ekonomskog i demokratskog prosperiteta. Demokratska partija socijalista i Bošnjačka stranka će biti ključni faktor u ostvarivanju tih ciljeva - poručio je Đukanović.

Lider DPS-a je rekao kako je ta stranka radila kao državno odgovorna opozicija, te da je zajedno sa koalicionim partnerima, kao klub od 40 poslanika i iz nezavidnije pozicije odbranila "vrijednosti za koje su se borili i bili nepremostiva barijera za aneksiju od strane velikosrpskog nacionalizma koji je nasrnuo na Crnu Goru".

- Crna Gora je pokazala da ne posustaje u odbrani svog građanskog idenitita. Zbog svega ovoga još jedan moj poziv. Nemojte da posustanemo u ova dva dana, mnogo posla može da se završi. Učinimo ono što možemo da naša pobjeda bude na nivou očekivanja - poručio je Đukanović, rekavši da se ne smije pokazati ni trenutak slabosti, niti uzeti malo predaha, prenose Vijesti.

Poguban eksperiment

Ervin Ibrahimović, predsjednik Bošnjačke stranke, rekao je da su sredine u kojima su manje brojni narodi većina na lokalnom nivou ogledni primjeri suživota, tolerancije, građanskog i multikulturalnog društva i da su bile uvijek, a posebno kada je bilo teško i važno, perjanice nezavisne, slobodne, građanske i evropske Crne Gore.

Ibrahimović je naveo kako je Crna Gora zbog jednog eksperimenta, koji nikada nije obećavao ništa dobro i koji je bio poguban za tu državu, pala u ruke vlasti koja Crnu Goru ne vidi kao građansku državu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.