ULCINJ

Smeta džamija ili divlja gradnja?

Većina radnika se samoorganizirala i došla u Štoj da pomognu gradnju bogomolje bez ikakve dnevnice, ili naknade

U toku gradnja džamije u Štoju. Vijesti.me

A. Č. / Vijesti.me

11.4.2022

Desetak radnika, u svojstvu građana, dalo je jučer izjavu u ulcinjskoj policiji povodom gradnje džamije u Štoju, gdje su zatečeni na radovima.

Nadležne institucije koje postupaju u slučaju nezvanično su rekle da se džamija mjesecima gradi bez građevinske dozvole i da je inspekcija donijela rješenje o zabrani izvođenja radova i rušenju, pišu Vijesti.me.

Pravni zastupnik radnika, advokat Velija Murić, kazao je da se gradi na neurbanizovanom prostoru.

- Grade i drugi, ali samo džamija smeta iako ima saglasnost Islamske vjerske zajednice i lokalne uprave jer je u pitanju vjerski objekt, što znači da je od javnog značaja - kazao je Murić “Vijestima”.

Tvrdi da se radnici nezakonito pozivaju na salušanja.

- Pozvana lica, fizički su radnici, što znači da nisu ni izvođači radova, niti investitori. Ovo je važno s aspekta primjene odredbe 326a Krivičnog zakonika, prema kojoj se fizički radnici na građenju objekta ne mogu pozivati na bilo kakvu odgovornost - kazao je Murić.

Naveo je da se većina tih radnika samoorganizirala i došla u Štoj da pomogne gradnju bogomolje bez ikakve dnevnice, ili naknade.

Na samo 20 metara od objekta buduće džamije, podignut hotel na nekoliko spratova. Vijesti.me

- Osim toga, ovdje je riječ o selektivnom postupanju jer je na samo 20 metara od objekta buduće džamije, podignut hotel na nekoliko spratova. To nikom nije smetalo -  kazao je Murić.

Naveo je da se ovakvim potezima policije i tužilaštva ugrožava ustavno pravo na slobodno ispoljavanje vjere i vjerskih osjećanja, a time i građenja vjerskih objekata.

- Na potezu Donjeg i Gornjeg Štoja, gdje živi oko 6.000 građana, aktima državne uprave stanovnicima islamske vjeroispovijesti ta ustavna prava u velikoj mjesi su sputavana - kazao je Murić.

Ocijneio je da je indikativno to što se sve ovo dešava u vrijeme Ramazana i dodao da je riječ o osjetljivom pitanju, koje duboko zadire u sferu ljudskih prava i sloboda.

Naveo je da prema njegovim saznanjima zemljište pripada Islamskoj zajednici koja s njim “može da nesmetano da upravlja i raspolaže”.

Međutim, “Vijesti” od istražnih organa saznaju da građani skoro svakodnevno policiji prijavljuju nastavak vršenja tog krivičnog djela, odnosno nastavak gradnje objekta bez dozvole.

Policija, postupajući po prijavama, konstantno odlazi na gradilište. Vijesti.me

- Policija, postupajući po prijavama, konstantno odlazi na gradilište, saslušava radnike, organizatore... - kazao je sagovornik.

Naveo je da se pronosi glas da policija maltretira radnike, ali da je to “apsolutno netačno”.

- Policija samo radi svoj posao jer je suština u tome da se objekat mjesecima gradi bez građevinske dozvole, bez obzira na sve odluke državnih organa. Dala bi i “zadnji zalogaj hljeba” za gradnju, ali joj tu “nije mjesto”.

Mještanka Refija Kolić kaže da njoj i ostalim komšijama ne smeta gradnja bilo kakvog vjerskog objekta, ali na odgovarajućem mjestu.

Ističe da bi za gradnju džamije dala i zadnji zalogaj hljeba, ali da joj tu nije mjesto.

- Ovdje je, što se kaže, kuća na kuću, uska ulica, nema ni parkinga... Nikog od nas nijesu ni pitali da li mogu tu da grade džamiju - kaže ona za “Vijesti”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.