PODGORICA

Profesor Zlatko Vujović za "Avaz": Ovo je šansa za cijeli zapadni Balkan

Kada premijer Abazović kaže da će ova vlada da omogući sprint ka Evropi on je tu u pravu – kaže profesor Vujović

Vujović: Nova Vlada nema puno vremena. Arhiv

Piše: A. Bajramović

30.4.2022

Nova Vlada, na čelu sa Dritanom Abazovićem, je treća manjinska vlada u historiji Crne Gore i čine je kadrovi iz političkih partija sa dijametralno suprotnim programima, kazao je za “Avaz” profesor Fakulteta političkih nauka u Podgorici i predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMi) Zlatko Vujović. U bloku suverenističkih i manjinskih stranaka izdvaja se nacionalna, proruska i prosrpska Socijalistička narodna partija.

Jasna ohrabrenja

- Za razliku od nekih prethodnih, ova vlada je dobila ogromnu šansu ne samo da ispravi neke greške prethodne Vlade Zdravka Krivokapića, već i da zahvaljujući tragediji koja se dešava u Ukrajini ubrza evropskih integracija Crne Gore. To nije prazna priča, jer postoje veoma jasna ohrabrenja koja su stigla na adresu zvanične Podgorice i kada premijer Abazović kaže da će ova vlada da omogući sprint ka Evropi on je tu u pravu – kaže profesor Vujović.

Uz ispunjavanje određenih kriterija Crna Gora ima priliku da zakorači ka članstvu u EU, a profesor Vujović kaže da će to će biti osnovni kriterij po kojem će se nova crnogorska vlada smatrati uspješnom ili ne. Vujović kaže da su u njoj kvalitetni kadrovi, ali i partijski vojnici koji ne ispunjavaju uvjete da budu u Vladi, pa ni na savjetničkim pozicijama.

- Nova Vlada Crne Gore neće imati puno vremena, jer u naredna tri mjeseca mora dati odgovore EU, konkretno, o postavljenjima u pravosuđu za koja je potrebna tropetinska većina. To je njen najveći test. Ako se to ne ostvari onda će biti srušena ključna osnova njenog djelovanja. Gospodin Abazović je više puta navodio da je ključni razlog za rušenje prethodne vlade potreba da se formira tropetinska većina od 49 poslanika, ali je upravo on dozvolio da SNP ugrozi tu platformu tako što je spriječila dogovor sa Socijaldemokratama. Zato vlada u ovom trenutku ima podršku 46, a ne 49 poslanika, što znači da su potrebni novi pregovori i tu je najveća odgovornost na SNP – ističe Vujović.


Iskoristiti šansu

Kad je u pitanju ostatak regiona, naš sagovornik smatra da će sve države zapadnog Balkana dobiti određene podsticaje za ubrzani put ka evropskim integracijama, u ovisnosti u kojem se statusu trenutno nalaze.

- Ovo je šansa za cijeli zapadni Balkan, ali kao što kaže profesor Vladimir Goati, moj dragi prijatelj i kolega, šansa nije šansa ako dugo traje. Tako da će i ova šansa nestati ako je ne iskoristimo u veoma kratkom roku i to je poruka za cijeli zapadni Balkan. Naravno, na zapadnom Balkanu je puno onih koji žele da spriječe proces evropskih integracija, ali u ovom trenutku ne postoje političke prepreke u EU. Prije tragedije u Ukrajini mi smo mogli da pregovaramo godinama i da budemo više ili manje uspješni, ali poruka iz ključnih država EU je bila da ćemo pričekati poprilično dugo. To je bilo opravdanje i podsticaj protivnicima da odlažu ispunjavanje obaveza. Sad te blokade nema, ali postoje uslovi koji se moraju ispuniti – dodaje profesor Zlatko Vujović.


Pozicija Đukanovićevog DPS-a

Profesora Vujovića pitali smo hoće li se, ako ni ova Vlada Crne Gore ne postigne očekivane rezultate, potvrditi stavovi da Crna Gora praktično ne može bez DPS-a Mile Đukanovića u vlasti.

- Nema te numeričke kombinacije koja u ovom trenutku može obezbijediti proevropsku većinu da ona ne uključuje DPS. DPS je ovog puta pristao da podrži manjinsku vladu, ali je dobio trećinu postavljenja po dubini. Ta stranka nije u vladi, ali jeste dio vladajuće većine, jer je dobila pozicije po dubini koje ne postavlja samo vlada, a koje se, da se poštuju zakoni, ne bi po partijskom ključu dijelile – ističe profesor Fakulteta političkih nauka u Podgorici i predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMi) Zlatko Vujović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.