POBOLJŠATI USLOVE RADA

Prvomajsko okupljanje u Podgorici: Ukazali na poražavajući položaj u kojem se nalaze radnici

Tražimo od Vlade da se našim zaposlenima obezbijedi pravo na evropski standard, a to je 35 sati rada tokom sedmice, kazao je Keković

Prvomajska manifestacija na Trgu Svetog Petra Cetinjskog. RTCG

A. O. / Anadolija

1.5.2022

Unija slobodnih sindikata Crne Gore organizovala je danas u Podgorici okupljanje, povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada. 

Sa skupa je poručeno da radnici u Crnoj Gori rade u nedostojanstvenim uslovima i upućen poziv Vladi da radi na poboljšanju uslova rada, javlja Anadolija.


Poražavajući položaj

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković, na okupljanju na Trgu Sv. Petra Cetinjskog, istakao da ovog 1. maja želi da ukaže Vladi i drugim relevantnih institucijama Crne Gore na poražavajući položaj u kojem se nalazi na desetine hiljada radnika:

- Koji rade u nedostojanstvenim uslovima ili što je još gore, rade na crno. Tražimo od Vlade da se našim zaposlenima obezbijedi pravo na evropski standard, a to je 35 sati rada tokom sedmice, pravo na slobodan vikend, pravo na zdravu radnu sredinu, kao i pravo na slobodne dane tokom praznika - kazao je Keković. 

Keković je kazao da je zbog programa "Evropa sad" položaj radnika pobošljan u odnosu na prošlu godinu.


Srđa Keković. RTCG

Odali počast

- Taj program doveo je do minimalne zarade od 450 eura i ostalim radnicima povećao je plate za oko 17 posto, ali opet nije obuhvatio penzionere i nezaposlene - istakao je Keković.

Očekuje da će i nova Vlada Crne Gore podržati program “Evropa sad”.

- I naravno proširiti ga i unaprijediti zajedno sa socijalnim partnerima - poručio je Keković.

Okupljeni su odali počast radnicima i radnicama koji su se prije više od 130 godina, žrtvujući svoje živote, izborili za mnoga prava koja danas uživaju građani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.