PREDSJEDNIK CRNE GORE

Đukanović nakon sastanka u Briselu: Otvara se šansa koju moramo da iskoristimo

Milo Đukanović. Printscreen

N. Aj.

12.5.2022

Postoji svijest i kod nas i kod naših sagovornika da se otvara nova šansa koju treba da iskoristimo tako što ćemo maksimumom napora da obnovimo tempo reformi koji je bio karakterističan do prije nekoliko godina, ali i da EU prevaziđe praksu slanja različitih poruka koje zamagljuju jasnu evropsku perspektivu za zemlje regiona, poručio je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

On je, u Briselu, učestvovao na radnoj večeri lidera zemalja zapadnog Balkana sa čelnicima Evropske unije na poziv visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozepa Borelja (Josep Borrell).

Đukanović je iskazao zadovoljstvo nastavkom dijaloga u tom formatu, prenosi Pobjeda.me.


Novi kvalitet odnosa

- Ovo je razgovor u bitno promijenjenim okolnostima nakon agresije Rusije na Ukrajinu i koji je uslijedio nakon naše percepcije da je ruska agresija dodatno osvjetlila važnost jasne i dogledne evropske perspektive za sve zemlje zapadnog Balkana - kazao je Đukanović u izjavi nakon sastanka.

Predsjednik navodi da je sastanak u Briselu bio prilika da se razgovara o mogućem, novom kvalitetu i intezitetu odnosa EU i zemalja regiona.

- Iskoristio sam priliku da saopštim kako mi vidimo posljedice malignog uticaja trećih zemalja u regionu, ne samo od ruske agresije na Ukrajinu, nego i prije toga. Podsjetio sam na pokušaj državnog udara 2016. godine i kontitinuitet doktrine destrukcije koja ima za cilj da osujeti evropsku i evroatlantsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana i ukazao na evidentne poljedice koje se ogledaju u restauraciji nacionalističkih i retogradnih politika koje usporavaju zemlje zapadnog Balkana ka evropskom sistemu vrijednosti - kazao je Đukanović i dodao da je izrazio nadu da novi kvalitet evropske politike nakon ruske agresije može postati dugoročan.

Kako kaže, zainteresovani smo, kao Evropljani, da Evropa sačuva i unaprijedi svoju geopolitičku konkurentnost. Ta misija, dodaje, mora početi od konsolidacije čitave Evrope, ne samo Evropske unije.


Koristan razgovor

- Mislim da je razgovor bio veoma koristan. Postoji svijest i kod nas i kod naših sagovornika da se otvara nova šansa koju mi treba da iskoristimo tako što ćemo maksimumom napora da obnovimo tempo reformi koji je bio karakterističan do prije nekoliko godina, ali i da EU prevaziđe praksu slanja različitih poruka. To slanje različitih poruka zamagljuje jasnu evropsku perspektivu za zemlje zapadnog Balkana. A onda destrukcija koja dolazi sa trećih, antievropski nastrojenih adresa, doprinosi dodatnom usporavanju procesa emancipacije i evropeizacije balkanskih društava - kazao Đukanović i izrazio nadu da se poruka iz EU ka regionu usaglasi kao jedinstvena, optimistična i podsticajna.

Komentirajući izjavu francuskog predsjednika, Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) koji je predstavio stav o formiranju nove evropske zajednice za zemlje koje nisu dio EU, Đukanović je kazao da nije riječ samo o trenutnom francuskom predsjedavanju Unijom već o izjavi koju daje predsjednik jedne od najvećih zemalja koja ima veliki utjecaj na kreiranje evropske politike.

- Rekao bih da će trebati dodatnog razgovora na tu temu, što se podrazumijava pod idejom političke zajednice. Nezavisno od toga, čini mi se da nam je nasušno potrebna poruka da sve zemlje imaju mjesto u EU i da će tempo zauzimanja tog mjesta zavisiti od naše sposobnosti da realizujemo reforme, dostignemo standarde i da ćemo, afirmišući politiku regate, iskoristiti svoju šansu. To će razviti zdravu konkurenciju na zapadnom Balkanu i u ne tako dalekoj dovesti do članstva svih zemalja regiona u Uniji - kazao je Đukanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.