ŠEFOVI DIPLOMATIJA

Krivokapić i Kuleba: Ukrajina ne smije biti žrtva zelenog stola

Kuleba je poželio Crnoj Gori da obnovi autokefalnost crkve u što skorije vrijeme, kao što je to Ukrajina uradila poslije više stotina godina borbe, "smatrajući to u datim okolnostima temeljnim pitanjem odbrane nezavisnosti države"

Dmitro Kuleba i Ranko Krivokapić: Ukrajina ne smije biti žrtva zelenog stola. MVP CRNE GORE

S. S.

14.5.2022

Ukrajina ne smije biti žrtva zelenog stola, a agresija nad njenim teritorijalnim integritetom ne smije dobiti satisfakciju nego kaznu, poruka je koju je ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić uputio u toku današnjeg susreta sa ukrajinskim ministrom Dmitrom Kulebom u Berlinu.

Krivokapić predvodi delegaciju Crne Gore na prvom neformalnom sastanku NATO ministara vanjskih poslova u ovom formatu, koji se održava 14. i 15. maja u Berlinu. Tokom jutra u Berlinu Krivokapić je imao odvojene susrete sa šefovima diplomatija Ukrajine Dmitrom Kulebom i Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem.

Ministar Kuleba zahvalio se Crnoj Gori na potpunoj političkoj podršci u usaglašavanju sa vanjskopolitičkom agendom EU.

- U razgovoru sa ukrajinskim Kulebom, ocijenjeno je da je rat u Ukrajini prerastao u najveću sigurnosnu i humanitarnu tragediju na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata. Krivokapić je kazao da se u Ukrajini danas brani temeljni vrijednosni sistem Evrope: nezavisnost, nepovredivost granica, teritorijalni integritet i suverenitet - navode iz MVP-a Crne Gore.

Krivokapić je naglasio da Ukrajina ne smije biti žrtva zelenog stola, te da "agresija nad njenim teritorijalnim integritetom ne smije dobiti satisfakciju nego kaznu".

Iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore ističu da je Kuleba poželio Crnoj Gori da obnovi autokefalnost crkve u što skorije vrijeme, kao što je to Ukrajina uradila poslije više stotina godina borbe, "smatrajući to u datim okolnostima temeljnim pitanjem odbrane nezavisnosti države".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.