PREMIJER CRNE GORE

Abazović s finskim ambasadorom: Zahtjev za članstvo u NATO predstavlja suvereno pravo svake države

Vlada Crne Gore je čvrsto opredijeljena da istraje u reformskim aktivnostima, kako bi na kvalitetan način završila proces pristupnih pregovora i postala prva sljedeća članica EU, rekao je Abazović

Lahdevirt i Abazović. GOV.me

E. Ć.

16.5.2022

Premijer Crne Gore Dritan Abazović poručio je da Crna Gora podržava zahtjev Finske da bude članica NATO-saveza i istakao zajednički interes da Evropa bude snažna i jedinstvena u odbrani civilizacijskih vrijednosti.

Abazović je to rekao na sastanku sa ambasadorom Finske u Crnoj Gori Kimom Lahdevirtom. Dodao je da Crna Gora očekuje još snažniju podršku Finske u nastojanjima da postane naredna članica Evropske unije.

Kako je saopćeno iz njegovog kabineta, Abazović je istakao da je Crna Gora beskompromisni partner EU članica i odgovorna NATO saveznica, naročito u isticanju i zaštiti prava svih država da samostalno biraju spoljnopolitičko opredjeljenje i bezbjednosne aranžmane. Dodao je da Crna Gora snažno podržava politiku otvorenih vrata i pravo država da samostalno definišu vanjskopolitičke prioritete i bezbjednosne aranžmane bez uticaja treće strane.


- Zahtjev za članstvo u NATO predstavlja suvereno pravo svake države, a na svim saveznicama je donošenje odluke o članstvu - rekao je Abazović i dodao:

- Vlada Crne Gore je čvrsto opredijeljena da istraje u reformskim aktivnostima, kako bi na kvalitetan način završila proces pristupnih pregovora i postala prva sljedeća članica EU.

Lahdevirt je čestitao Abazoviću na formiranju nove Vlade, te pozdravio njene prioritete koji su zasnovani na vladavini prava i ekonomskom razvoju, ocjenivši da će njihova realizacija pomoći skorijem članstvu Crne Gore u Evropsku uniju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.