ODRŽAO GOVOR

Abazović povodom Dana nezavisnosti Crne Gore: Moramo nastaviti koračati evropskim putem

Svečanosti je prisustvao i predsjednik države Milo Đukanović

Dritan Abazović. Facebook

E. Ć. / Vijesti.me

20.5.2022

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je na svečanom prijemu u Vili Gorica, povodom 21. maja - Dana nezavisnosti te zemlje, poručio da Crna Gora mora nepokolebljivo koračati evropskim putem gdje će život svakog njenog građanina biti bolji i kvalitetniji.

Svečanosti je prisustvao i predsjednik države Milo Đukanović, kao i predsjednica Skupštine Danijela Đurović, gotovo cijeli poslanički klub DPS-a, a od predstavnika Demokratskog fronta prisutni su poslanici Pokreta za promjene Branko Radulović, Branka Bošnjak i Vladan Raičević, te poslanica Demokrata Tamara Vujović, funkcioner te stranke Nikola Rovčanin. Prisutni su bili i predstavnici nevladinih organizacija, medija, zatim princ Nikola Petrović, mitropolit CPC-a Mihailo i reis Islamske zajednice Rifat Fejzić.

- Prije 16 godina Crna Gora je, nakon skoro vijeka, ponovo postala nezavisna država, a njena zastava se zavijorila na jarbolu porodice Ujedinjenih naroda. Proces njene obnove, nije bio ni jednostavan, ni lak – već prožet brojnim pitanjima i različitim pogledima na crnogorsku budućnost. Ipak, dok se u našem neposrednom okruženju o državnom statusu odlučivalo oružjem, crnogorski građani, pokazavši zrelost i tolerantnost – obnovili su nezavisnost perom. 

Vjekovni suživot našeg društva položio je veliki ispit. Danas, šesnaest godina nakon 2006. godine, dok slavimo ovaj veliki i historijski datum naše države, potrebno je da se zapitamo jesmo li dovoljno učinili da Crnu Goru osnažimo i učinimo prihvatljivom za sve. Naša intencija je da ovaj dan slave svi građani i građanke naše države, bez obzira kako su glasali prije šesnaest godina, kako se izjašnjavaju i kom se Bogu mole. 


Sa svečanosti. Kabinet predsjednika Crne Gore

Zato me posebno raduje to što ste tu večeras i vi koji ste 2006. godine budućnost Crne Gore drugačije vidjeli, predstavnici svih nacija i vjera. Tvrdim da bez svih vas nema ni pomirene i razvijene Crne Gore. Naša radost neće biti potpuna ako 21. maj ne slavimo svi zajedno. Naši prijatelji i kolege sa jedne strane i svi sa druge. To je naša Crna Gora – puna različitosti, ljubavi, srdžbe, gordosti i ponosa, Crna Gora u kojoj ima mjesta za sve.

Posebno sam sretan jer vidim veliki broj predstavnika građana u Parlamentu, iz skoro svih političkih subjekata, što jasno govori o političkom i društvenom sazrijevanju Crne Gore. To je slika koju naši građani žele da vide.

Danas, nova Crna Gora želi novu društvenu paradigmu. Nekada smo se borili za državno-pravni status Crne Gore, a danas se borimo za njen društveni karakter. Zato je danas borba za državu jednakih šansi, evropske budućnosti, socijalne jednakosti, jakih i nezavisnih institucija - borba za nacionalne interese Crne Gore - izjavio je, između ostalog, Abazović, prenose Vijesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.