PODGORICA

Suđenje za "državni udar" u Crnoj Gori odgođeno za 5. septembar: Traže izuzeće Čađenovića

Zahtjev su danas podnijeli branioci lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića, advokati Dušan Radosavljević i Miroje Jovanović

Knežević i Mandić danas prilikom dolaska na sud. Vijesti.me

A. Č. / Vijesti.me

30.5.2022

Početak ponovljenog suđenja u predmetu "državni udar" koji je bio zakazan za danas u Višem sudu u Podgorici, odložen je za 5. septembar zbog zahtjeva za izuzeće tužioca Saše Čađenovića.

Zahtjev su danas podnijeli branioci lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića, advokati Dušan Radosavljević i Miroje Jovanović.

Advokati se pozvali na izjavu advokata Tobi Kedmana iz Londona koji je zastupao Džozefa Asada, na kojeg je na sastanku sa Čađenovićem, bivšim glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem i tadašnjim potpredsjednikom Vlade Zoranom Pažinom vršen pritisak.

"Dali su mu spisak pitanja i moguće odgovore kako treba da odgovori Asada, i da optuži Kneževića i Mandića", rekao je Radosavljević.

Zahtjev su prihvatili i okrivljeni Bratislav Dikić i Branka Milić.

U sud su, nešto prije devet časova, ušli lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i okrivljeni Bratislav Dikić sa advokatima.

Prethodno je bilo zakazano za 28. mart i odloženo zbog nedolaska Dikića.

Apelacioni sud Crne Gore je u februaru 2021. ukinuo prvostepenu presudu kojom su osuđeni Mandić i Knežević. Vijesti.me

Apelacioni sud Crne Gore je u februaru 2021. ukinuo prvostepenu presudu kojom su osuđeni Mandić i Knežević, te dvojica ruskih državljana, bivši komandant srpske žandarmerije Bratislav Dikić, jer su u presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Mandić i Knežević osuđeni su tada na po pet godina zatvora, zbog članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine. Cilj kriminalne organizacije, koju su stvorili ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, bio je da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobe sa crnogorskom policijom i nasilno zauzmu Skupštinu Crne Gore, i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.


Za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju Šišmakov je osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Popov tri godine manje. Presudom je navedeno da su postupali sa direktnim umišljajem.

Državljanin Srbije, general i bivši komandant žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije. Predrag Bogićević i Nemanja Ristić za ista krivična djela jedinstvenom kaznom osuđeni od po sedam godina zatvora. 

Branka Milić je osuđena na tri godine zatvora, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok su Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni na po godinu i šest mjeseci. Kristina Hristić je osuđena na godinu zatvora uslovno na dvije godine ukoliko ne ponovi krivično djelo, računajući od dana pravosnažnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.