PREDSJEDNIK CRNE GORE

Đukanović: Crna Gora iskazala podršku da kandidatski status za EU dobiju BiH, Ukrajina, Gruzija i Moldavija

Crna Gora je apsolutno sprema za ulazak, naglasio je Đukanović

E. Ć.

Đukanović: Treba otvoriti i pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Foto: Twitter


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je na Prespanskom forumu za dijalog, koji se odražava u Ohridu od 16. do 18. lipnja, da Crna Gora podržava poziv za BiH, Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju.

- Crna Gora je apsolutno sprema za ulazak. Mi snažno podržavamo poziv za Ukrajinu, Gruziju, BiH i Moldaviju. Bez oklijevanja treba otvoriti pregovore i sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Politiku proširenja treba nastaviti i bez oklijevanja dati viznu liberalizaciju Kosovu - izjavio je Đukanović.

On je rekao da u svim razgovorima sudionici Prespanskog foruma pokušavaju utvrditi stanje na zapadnom Balkanu, odnosno koliko je ono pogoršano nakon 24. februara kada je započela ruska invazija na Ukrajinu.

- Zahvaljujuću Ukrajincima nije dramatično pogoršano, ali je zapadni Balkan vrijednosno devastiran, ne poslije 24. veljače, nego hibridnim djelovanjem Rusije u posljednjih šest godina. Zapadni Balkan je pokoleban u kursu kretanja, a tome je doprinijela i neaktivna politika EU i NATO-a. EU se premišljala, a Putin nije razmišljao nego radio - istakao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore je dodao da nije samo riječ o agresiji na Ukrajinu nego i na EU jedinstvo i sigurnost, navodeći da je to djelovalo otrežnjujuće u politikama kada je u pitanju o proširenje Europske unije, prenosi RTCG.

NA VRH

Podijeli članak na