LIDER OVE PARTIJE

Đukanović: Važno je da DPS ima kontrolne mehanizme za ključne nacionalne politike

Jako je važno da i ova prelazna vlada, a vjerujem i buduća politička vlada koja će uslijediti nakon parlamentarnih izbora, pokaže sve svoje umijeće, da sačuva Crnu Goru i maksimalno efikasno i znalački je vodi ka njenom evropskom cilju

Đukanović: Obratio se na obilježavanju Dana DPS i 31. rođendana partije. DPS

E. Ć.

18.6.2022

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je, govoreći o aktuelnoj Vladi Crne Gore, rekao da je veoma važno to da DPS ima kontrolne mehanizme za ono što su ključne nacionalne politike.

Đukanović je to rekao tokom obraćanja na obilježavanju Dana DPS i 31. rođendana partije. U saopćenju DPS-a se navodi da je Đukanović govorio o aktuelnoj Vladi Crne Gore kojoj je DPS poklonija povjerenje da vrši izvršnu vlast u toj zemlji.



Teška iskušenja

On se osvrnuo i na teška iskušenja s kojima se Crna Gora, ali i DPS suočavaju.

- Ozbiljan geopolitički poremećaj na relaciji Istok – Zapad je danas opet pospješio najretrogradnije nacionalizme na prostoru zapadnog Balkana. Danas smo opet na iskušenju na prostoru zapadnog Balkana, a to se pokazuje i kroz ozbiljno kolebanje javnosti zapadnog Balkana prema svojoj evropskoj perspektivi - istakao je Đukanović.

Đukanović je dodao da dok god postoji opadajući trend podrške evropskoj budućnosti zapadnog Balkana prijeti opasnost stabilnosti regije, a samim time i evropske stabilnosti.

- Jako je važno da i ova prelazna vlada, a vjerujem i buduća politička vlada koja će uslijediti nakon parlamentarnih izbora, pokaže sve svoje umijeće, da sačuva Crnu Goru i maksimalno efikasno i znalački je vodi ka njenom evropskom cilju. Moramo nepokolebljivo vjerovati u evropske vrijednosti, u vladavinu prava, tržišnu ekonomiju, u demokratiju, u poštovanje ljudskih i manjinskih prava jer su to vrijednosti na kojima počiva savremena Evropa i to su vrijednosti koje dijeli Crna Gora - poručio je Đukanović.

Reformski procesi unutar DPS-a

On je govorio i o potrebi da se uspješno završe reformski procesi unutar DPS-a.

- Klub poslanika DPS, Predsjedništvo, odbornici, istaknuti predstavnici u Glavnom gradu i ostalim opštinama u Crnoj Gori čine moderna, savremena, kompetentna, nacionalno odgovorna lica. Ne smijemo posustati pred bilo kojim barijerama zato što nas na proljeće čeka najkrupnije iskušenje a to su predsjednički i parlamentarni izbori, a percepcija birača će suditi da li su naše refrome dovoljno dobrih dometa da bi oni koji su nam uskratili povjerenje 2020. mogli to povjerenje da nam povrate 2023. godine. To će biti presudno važno ne samo za budućnost DPS nego i za budućnost građanske i evropske Crne Gore - istakao je lider ove partije.

- Predstojeći lokalni izbori 23. oktobra i njihov rezultat može biti moćan impuls pobjedi na predsjedničkim i parlamentarnim izborima ili može da bude nažalost faktor dodatne sumnje u našu sposobnost da ponovo preuzmemo kormilo za upravljanje državom - dodao je, prenose Vijesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.