POSLANIK BOŠNJAČKE STRANKE

Smailović: Crna Gora mora voditi računa o svojim interesima, bez blanko podrške Otvorenom Balkanu

Budući da je premijer Crne Gore Dritan Abazović najavio zvaničnu posjetu Beogradu za koji dan, Smailović očekuje da će jedna od glavnih tema biti i tretman Srbije prema crnogorskim poslanicima na graničnim prijelazima

Smailović: Nemamo jasnu sliku oko Otvorenog Balkana. Agencije

E. Ć. / Portal Analitika

27.6.2022

Više puta ponovili smo da put Crne Gore u Evropsku uniju nema alternativu. Pitanje Otvorenog Balkana je u stvari pitanje sa dosta nepoznatog. Vidimo da ni sve države u regionu ne podržavaju ovu inicijativu, a tu prije svega mislim na Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, rekao je u razgovoru za Portal Analitika, poslanik Bošnjačke stranke Amer Smailović.

Bošnjačka stranka, kako kaže, podržava da se unutar regiona dodatno povezuje, smatrajući da to samo može da poboljša bilateralne odnose, ali da, prije svega, moramo voditi računa o našim interesima, prevashodno ekonomskim.

- Ni tu nemamo jasnu sliku šta bi nam to pozitivno donio Otvoreni Balkan, dok s druge strane, neki stručnjaci upozoravaju da bi male ekonomije, poput naše, imale više štete nego koristi od jedne ovakve inicijative. U tom smislu, već smo javno kazali da nećemo dati blanko podršku ovoj inicijativi, već želimo da čujemo još argumenata - kazao je Smailović.

Jedno od pitanja oko kojeg članovi Vlade nisu saglasni je i Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Smailović ističe da Bošnjačka stranka podržava da se pravno uobliči odnos države sa vjerskim zajednicama, te da je potpuno legitimno da svi ugovori budu transparentni.

Budući da je premijer Crne Gore Dritan Abazović najavio zvaničnu posjetu Beogradu za koji dan, Smailović očekuje da će jedna od glavnih tema biti i tretman Srbije prema crnogorskim poslanicima na graničnim prijelazima kako bi ponižavajući odnos prema našoj državi konačno prestao.

Smailovića su prošle sedmice ponovo zadržavali na granici, kako je rekao, to je nešto što se dešava u kontinuitetu posljednjih godinu dana otkako je u Skupštini usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

- Crna Gora želi najbolje odnose sa susjedima, a naročito sa Srbijom i očekujem da se prilikom susreta premijera Abazovića sa zvaničnicima te zemlje pokrenu brojne teme koje opterećuju odnose dviju država. 

Prema tome, očekujem da će premijer pokrenuti i to pitanje, pa da konačno dobijemo jasan stav zašto neko obilježava poslanike koji su u demokratskom društvu znak slobode govora i nezavisnog djelovanja - rekao je Smailović za Portal Analitika i dodao kako je Vlada Zdravka Krivokapića, bivšeg premijera Crne Gore, zaustavila ključne projekte u Bijelom Polju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.