VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj: Politički predstavnici u Crnoj Gori trebaju utvrditi strateški prioritet

Kako bi priča bila uspješna, postoji više zahtjeva koji se odnose na reforme u oblasti vladavine prava, dodao je Borelj

Borelj i Krivokapić: Moguće da Crna Gora bude prva iduća članica EU. Pobjeda

A. Č. / Pobjeda

15.7.2022

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) kazao je danas u Podgorici da politički predstavnici u Crnoj Gori trebaju utvrditi strateški prioritet, a to je ubrzanje pristupanja Evropskoj uniji (EU) te kako ne smiju dopustiti da ih drugi događaji skrenu s najvažnijeg poduhvata.

On je na konferenciji za novinare kazao da je Crna Gora jedan od partnera kojem najviše vjeruju te da je to država koja je najviše napredovala.

- Kako bi priča bila uspješna, postoji više zahtjeva koji se odnose na reforme u oblasti vladavine prava - dodao je Borelj.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je u posljednjih deset godina kontinuirano i u potpunosti usklađena s pozicijama i odlukama EU u oblasti vanjske i sigurnosne politike.

- Tu spada i vaša posvećenost restriktivnim mjerama protiv Rusije - dodao je Borelj, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Crnogorski ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić kazao je da je prioritet vladavina prava, i da je to znak evropske zrelosti svake države, pa i Crne Gore.

On je također istaknuo da ih je jučerašnji sastanak podsjetio koliko je moguće da Crna Gora bude prva iduća članica EU, ali da to ovisi od te zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.