PREMIJER CRNE GORE

Abazović: Nakon govora poljubila me majka Srebrenice, zašto se onda digla hajka

U Srebrenici se desio genocid nad Bošnjacima i ja ga osuđujem, naveo je Abazović

Dritan Abazović. Anadolija

H. J. I.

20.7.2022

Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da neće podnijeti ostavku i da će voditi Vladu dok parlament ne odluči drugačije.

On je to rekao u parlamentu, u okviru Premijerskog sata, odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokrata (SD) Damira Šehovića da li će podnijeti ostavku nakon što je izgubio podršku parlamentarne većine koja ga je izabrala.

- Ne, neću podnijeti ostavku, ovdje sam da vodim evropsku Vladu do trenutka dok parlament legitimno, legalno odluči drugačije u odnosu na ono kako je odlučio 28. aprila - poručio je Abazović.

On je kazao da je izašao iz Vlade zato što je htio da pomogne evropski put Crne Gore.

- Jedino ko ga sputava ste vi - naveo je Abazović.


Pokretanje procedure za smjenu Abazovića

On je istakao da Vlada ne radi za bilo koga, osim za građane Crne Gore. Istakao je da su Šehović i njegove kolege kontaminatori političke scene Crne Gore.

- I nekoliko ljudi koje rade u toj službi, nijesu iz spektra politike. I par medija, koji su konektovani na ljude čije smo nelegalne aktivnosti spriječili - kazao je Abazović.

Šehović je pozvao Abazovića da podnese ostavku. To je obrazložio činjenicom da Abazović umjesto životnih i evropskih tema, izabrao da se bavi temama koje su mu nametnute sa strane.

Šehović je kazao da bi nakon ostavke Abazovića trebalo da se dogovore o datumu vanrednih parlamentarnih izbora.

- Kako bismo se dogovorili o obliku vlade koja bi pripremila te izbore i vrijeme do održavanja tih izbora iskoristili da se izdignemo iznad političkih rovova, probamo da postignemo kvalifikovanu većinu i izaberemo članove Sudskog savjeta, probamo da izaberemo makar jednog člana Ustavnog suda, VDT-a - naveo je Šehović.

Time bi, kako je kazao Šehović, doprinijeli dobijanju završnih mjerila.

- U suprotnom ćemo narednu sedmicu, ukoliko ne podnesete ostavku, vjerovatno iskoristiti za pokretanje procedure za vašu smjenu - poručio je Šehović.


"U Srebrenici se desio genocid nad Bošnjacima"

Predsjednica kluba poslanika Socijaldemokratska partija-Liberalna partija Draginja Vuksanović Stanković pitala je koja je to politička pitanja Abazović riješio sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i što su bili konkretni razlozi za nezakonito zadržavanje i maltretiranje poslanika Skupštine Crne Gore na granici sa Srbijom.

Ona je, na početku izlaganja, kazala da je Abazović svojim govorom u Srebrenici napravio historijsku sramotu Crnoj Gori.

Abazović je odgovorio da je i prošle godine bio u Srebrenici.

- Moj govor je bio univerzalan. Kad sam sišao sa bine, majka Srebrenice me poljubila. Zašto se digla hajka? Zato što su izbori u Bosni i Hercegovini - naveo je Abazović.

On je rekao da je pričao o univerzalnim kategorijama.

- Problem je druge prirode, što kosmopolitski duh premijera Crne Gore treba ubiti i na drugim mjestima ne samo u Crnoj Gori. U Srebrenici se desio genocid nad Bošnjacima i ja ga osuđujem - naveo je Abazović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.