SAOPĆILA POLICIJA

U Crnoj Gori kokain visoke čistoće, cijena grama i do 100 eura

U toku ljetnje turističke sezone na području primorskih općina dolazi do značajnog porasta cijene, pri čemu se cijena grama kokaina kreće u rasponu od 100 do 150 eura

U dokumentu se navodi da uspostavljanju stabilne mreže za distribuciju kokaina u toku ljetnje turističke sezone. Ilustracija

E. Ć. / Srna

31.7.2022

Kokain za crnogorsko tržište izrazito je visoke čistoće, a cijena grama se prodaje od 70 do 100 eura, saopćila je Uprava policije u Podgorici.

Uprava policije je navela da se može pretpostaviti da će se Luka Bar u narednom periodu u manjoj mjeri koristiti za krijumčarenje kokaina.



Odnos potražnje i ponude se mijenja

U Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori ističe se da u odnosu na lokalno tržište prikupljeni podaci ukazuju da je došlo do blagog porasta broja konzumenata kokaina, pri čemu je procenat konzumenata na nivou od 10 do 20 posto u odnosu na ukupan broj konzumenata svih vrsta opojnih droga.

- Kokain se za potrebe lokalnog tržišta uglavnom doprema iz općina koje gravitiraju ka jugu Crne Gore, a za transport se dominantno koriste različite vrste prevoznih sredstava, pri čemu se skriva u unutrašnjosti vozila na teško pristupačnim mjestima, dok pojedina vozila imaju i specijalno izrađena mjesta za skrivanje takozvanih štekova ili bunkera - ukazuje se u policijskom dokumentu.

Iz Uprave policije naglašavaju da se odnos potražnje i ponude značajno mijenja u toku ljetnje turističke sezone, kada su registrovane i značajne promjene u dijelu koji se odnosi na cijene narkotika namijenjenih lokalnoj distribuciji.

Kokain koji je namijenjen tržištu Crne Gore karakteriše izrazito visok stepen čistoće, koji se u najvećem broju obrađenih slučajeva kreće više od 90 posto, naveli su iz Uprave policije, uz napomenu da su najčešće supstance koje se koriste za razblaživanje kreatin, tetramisol, norkokain, cinamoilkokain i ekgonin metil estar.

Do 40.000 eura po kilogramu

- Cijena kokaina namijenjenog za uličnu prodaju kreće su u iznosu od 35.000 do 40.000 eura po kilogramu, dok se dalja distribucija vrši po cijeni 70 do 100 eura po gramu. U toku ljetnje turističke sezone na području primorskih općina dolazi do značajnog porasta cijene, pri čemu se cijena grama kokaina kreće u rasponu od 100 do 150 eura - navela je Uprava policije.

U dokumentu se navodi da uspostavljanju stabilne mreže za distribuciju kokaina u toku ljetnje turističke sezone, naročito u općinama na Crnogorskom primorju, u značajnoj mjeri doprinosi i boravak klijentele visoke platežne moći, kako i razgranata mreža saradnika uključenih u pružanje različitih vrsta usluga i organizaciji različitih vidova zabave i noćnog provoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.