ZAŠTITA VITALNIH INTERESA

DPS, SDP, LP, SD i DUA predali inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi Crne Gore

Razloga za podnošenje prijedloga je izostali rezultati Vlade na planu realizacije onih prioriteta koji su utvrđeni prilikom njenog izbora

Prijedlog predala 36 poslanika. VLADA CRNE GORE

A. Č. / Vijesti.me

3.8.2022

Prijedlog da se glasa o nepovjerenju Vladi Crne Gore predalo je 36 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Liberalne partije (LP), Socijaldemokrata (SD) i Demokratske unije Albanaca (DUA).

Kako se navodi u zajedničkom saopćenju klubova poslanika, razloga za podnošenje prijedloga je izostali rezultati Vlade na planu realizacije onih prioriteta koji su utvrđeni prilikom njenog izbora.

Reorganizacija sistema

- Tiču se reformi pravosudnog sistema, jačanja sistema vladavine prava, intenziviranja procesa evropskih integracija, konsolidacije ekonomske politike u zemlji i reorganizacije sistema zdravstvene zaštite u uslovima pandemije koronavirusa koja traje - navedeno je u saopćenju.

- Dalje, ignorantskim postupanjem predsjednika Vlade Dritana Abazovića prema stavovima najznačajnijih naučnih ustanova u zemlji, kao i istaknutih stručnjaka i organizacija civilnog društva, te stavljanjem odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom u prvi plan, pri čemu je vlastitim neodgovornim postupanjem doveo do podizanja tenzija u društvu i do nenadoknadivog gubitka vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz evropske agende, ova Vlada je izgubila legitimitet".

Još pet poslanika

Dodaje se da je na kraju obrazloženja prijedloga zaključeno da je, "zbog svega navedenog, a u namjeri da se zaštite vitalni državni interesi Crne Gore i sačuva šansa da naša zemlja krene putem evropske integracije, podnošenje inicijative za izglasavanje nepovjerenja 43. Vladi Crne Gore bilo neophodno".

Za izglasavanje nepovjerenja Vladi u Skupštini potrebna je većina ukupnog broja poslanika - 41 glas. To znači da će potpisnici Inicijative morati da traže podršku još najmanje pet poslanika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.