PREMIJER CRNE GORE

Abazović: O ugovoru sa SPC-om se priča 10 godina, nije otpisan u tajnosti

Govorili smo da će to biti uskoro i sad neko kaže - mi smo iznenađeni, istakao je Abazović

Dritan Abazović. Vijesti.me

H. J. I.

4.8.2022

Nakon što su Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva jučer potpisale Temeljni ugovor, oglasio se i premijer Dritan Abazović. 

Između ostalog, Abazović je pojasnio kako se o tom ugovoru razgovara 10 godina.

- O njemu se priča 10 godina, a u posljednjih 20-30 dana vrlo intenzivno. Govorili smo da će to biti uskoro i sad neko kaže - mi smo iznenađeni. Izabrali smo formu u dogovoru sa SPC. Oni su, zbog ukupne klime, da ih neko ne bi uvlačio u političke igre, rekli da će između dvije varijante, na pressu ili u državnoj rezidenciji, tiho, da se odluče za jednu. Ovdje sam 31. jula rekao da ne znam tačan datum. Tada nisam znao da će biti 3. augusta. Desilo se da bude baš tog dana. Lično sam mislio da će da bude 6. ili 14. augusta, prilikom dolaska patrijarha u Crnu Goru. Svako ko je častan reći će da sam bio u pravu. Nije potpisan tajno, potpisan je ispred 30 ljudi. Mediji nisu bili, ali su obaviješteni kad je potpisan - istakao je Abazović, pišu Vijesti.me.


Komentirajući medijske navode da je šef regionalnog centra granične policije Vasko Aković preskočen u lancu komande prilikom dolaska patrijarha, Abazović je kazao da šef granične policije ima lični problem jer je znao da više na tom mjestu ne može da ostane, pa je ovo iskoristio za političku zloupotrebu.

- Za njega i onog ko ga je naučio da to kaže imam pitanje, šta se radi s prekograničnim švercom? Situacija je potpuna jasna i besprijekorna - rekao je Abazović.


Abazović je na današnjoj konferenciji kazao da ne zna hoće li Vlada preživjeti 19. august. 

"Znam da politički neće dio onih koji su pokrenuli tu proceduru o nepovjerenju. Ne prognoziram im dobru političku budućnost. Šta god bude, spremni smo da dostojanstveno odstupimo. Nastavit ćemo političku borbu. Svako ko pritisne zeleno svjetlo (za nepovjerenje Vladi), znači da želi da vrati Crnu Goru unazad. 

Neki žele da nas vrate u blato nacionalizma. U ovom trenutku, sumnjam da imaju 41 glas i zahvalan sam manjinskim partijama što nisu potpisali inicijativu, bez obzira kako će se izjasniti o njoj na sjednici Skupštine. Ljudima će za mjesec ili dva sve biti kristalno jasno - poručio je Abazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.