"SCENE IZ HOROR FILMOVA"

Vatrogasci koji su prvi stigli na mjesto nesreće: Na jednu stranu smo odvajali žive, na drugu mrtve

Ja sam 45 godina vatrogasac i nisam doživio ovakvu nesreću, rekao je zapovjednik DVD-a Breznički Hum Ivan Ivančan

H. J. I.

Vatrogasci ispričali šta su zatekli na mjestu nesreće

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL


Vatrogasci koji su prvi došli na mjesto stravične saobraćajne nesreće koja se jutros oko 5:40 sati dogodila na A4, između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec u smjeru Zagreba, svjedočili su sceni koju ranije u svojoj karijeri nisu vidjeli.

Do nesreće u kojoj je poginulo 12 osoba je došlo kada je s ceste sletio autobus poljskih nacionalnih registarskih oznaka.

Na teren su prvi stigli vatrogasci DVD-a Novi Marof, a njihov zapovjednik Ladislav Tuk ispričao je kako su izgledali prizori u autobusu. Kaže da u 32 godine svoje vatrogasne karijere još nije vidio takvu stravičnu scenu.

- Dojavu o nesreći smo dobili oko 5:58 i za nekih 12 minuta došli smo na mjesto nesreće. Na intervenciju je išlo devet vatrogasaca s dva vozila. Morali smo ući u razbijeni autobus.

Unutra su bili i mrtvi i unesrećeni ljudi, koje smo počeli zbrinjavati. Došla je hitna pomoć pa su oni radili trijažu. Morali smo na jednu stranu odvajati žive, a na drugu mrtve. Kola hitne pomoći su samo dolazila i odvozila povrijeđene u Zagreb, Čakovec, Varaždin... Ovisno o vrsti povreda. Bilo je to puno ljudi, zaista grozna scena - ispričao je Tuk.

"U 32 godine rada nikada nisam vidio ovako nešto"

Zapovjednik vatrogasaca kaže da 32 godine radi kao operativni vatrogasac te da DVD Novi Marof ima godišnje 80 intervencija od kojih je dosta tehničkih intervencija vezanih za saobraćaj. Do sada su, kako kaže, imali tri do četiri mrtve osobe na jednom mjestu, ali ovoliko mrtvih i povrijeđenih na jednom mjestu još nisu vidjeli.

- Grozan događaj kao što je ovaj danas još nismo vidjeli. Ovako nešto je i u cijeloj Hrvatskoj rijetkost. To se dogodi jednom i ne daj bože više puta. Četiri puta smo pregledali autobus, a kasnije su preuzeli kolege iz Hrvatskih autocesta kako bi se uz pomoć dizalice još pregledao autobus - kaže Tuk.

Scene iz horor filmova

Među prvima na mjesto teške nesreće, stigao je i DVD Breznički Hum. Zapovjednik DVD-a Breznički Hum Ivan Ivančan kazao je za HRT kako su jutros na autocesti A4 zatekli sliku kao iz horor filma.

- Mi smo dobili dojavu oko 5.55, a bili smo na mjestu nesreće oko 6.05. Tamo je već bila javna postrojba i ekipa DVD-a Novi Marof - poručio je. Ivančan je naglasio kako su odmah počeli spašavati unesrećene osobe.

- Izvlačili smo žive i mrtve iz tog autobusa. Slika je bila zaista strašna. Ja sam 45 godina vatrogasac i nisam doživio ovakvu nesreću. U prvom trenutku čovjek osjeti jedan šok, kada vidi šta se dogodilo - istakao je zapovjednik DVD-a Breznički Hum.

"Još uvijek sam pod dojmom i šokom"

Pri izvlačenju ljudi iz autobusa bilo je teško povrijeđenih ali i smrtno stradalih. 

- Još uvijek sam pod dojmom i šokom, a pamtit ću to do kraja života. Pokušavaš zaboraviti te slike, spašavaš ljudske živote i radiš što treba - rekao je zapovjednik DVD-a Breznički Hum Ivan Ivančan.

Podsjećamo, uviđajem saobraćajne nesreće poljskog autobusa u kojoj je u subotu na autocesti kod Breznice život izgubilo 12 osoba utvrđeno je da je vozač izgubio kontrolu nad volanom, a u cilju utvrđivanja uzroka nesreće naložena je obdukcija stradalih i vještačenje alkoholiziranosti vozača.

NA VRH

Podijeli članak na