DANAS SJEDNICA

Neizvjestan ishod glasanja: Kraj ili vještačko disanje za premijera Crne Gore

Uvjeti za raspuštanje Skupštine u slučaju pada Vlade mogu se steći jedino ako poslanici krenu u formiranje nove i ne izaberu je u roku od 90 dana od kad predsjednik države predloži mandatara

Abazović i Bečić: Rasprava u parlamentu odredit će sudbinu Vlade. Vijesti.me

A. Č. / Vijesti.me

19.8.2022

Ako Vlada Dritana Abazovića danas ostane bez povjerenja u parlamentu, neće se automatski ići na prijevremene izbore, jer oni mogu biti raspisani samo ako se Skupština raspusti ili joj se skrati mandat, pišu Vijesti.me.

To je predviđeno Zakonom o izboru odbornika i poslanika. Parlamentu nije podnijeta inicijativa o skraćenju mandata, a zasad nema ni najava da će to biti učinjeno.

S druge strane, uslovi za raspuštanje Skupštine u slučaju pada Vlade mogu se, prema Ustavu, steći jedino ako poslanici krenu u formiranje nove i ne izaberu je u roku od 90 dana od kad predsjednik države predloži mandatara.

Smjenu traži 36 poslanika

Epilog današnje provjere podrške Vladi, koju je tražilo 36 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata, Liberalne partije i Demokratske unije Albanaca, odredit će Demokrate Alekse Bečića, koji su u više navrata nagovještavali spremnost da glasaju za obaranje Abazovića.

Oni su sinoć održali sjednicu Predsjedništva na kojoj je trebalo da odluče da li će to učiniti danas ili dati šansu potencijalnom dogovoru o “resetovanju” odnosa unutar većine koja je porazila DPS prije dvije godine, ali je nakon nje saopšteno da je taj partijski organ ovlastio poslanički klub da na osnovu rasprave u parlamentu - donese odluku.

U slučaju da Abazović preživi današnje glasanje, na novom ispitu bit će 2. septembra, na zahtjev Demokratskog fronta (DF) i Demokrata, kad će se odlučivati i o njihovom predlogu za razrješenje predsjednice Skupštine Danijele Đurović (SNP).

DPS je s bivšim dugogodišnjim koalicionim partnerima podnio inicijativu o nepovjerenju nakon što je Abazović, bez prethodne najave, početkom avgusta potpisao u Podgorici Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Oni tvrde da je, između ostalog i zbog toga, doveden u pitanje dalji nastavak procesa pridruživanja Evropskoj uniji (EU).

Prijedlog koji su u srijedu potpisala 32 poslanika DF-a, Demokrata, Demosa, Radničke partije, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore, podnijet je nakon što je parlament noć ranije, uprkos njihovom protivljenju, usvojio zakone kojima Zeta postaje samostalna općina.

Kako su “Vijesti” jučer objavile, uprkos njihovoj inicijativi, unutar “stare većine”, razgovaralo se o potencijalnoj rekonstrukciji Vlade, koju, ako ona preživi, nudi Abazović.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić ostavio je mogućnost da se do glasanja postigne dogovor “da se DPS vrati u opoziciju”.

- Ako postoji dobre volje, želje da niko nikoga ne prevari i dobre namjere da se vratimo na ono što nam je narod Crne Gore dao - a narod Crne Gore je jasno saopštio da želi DPS u opoziciji, da želi borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, da želi da se napokon taj osjećaj za pravdu pokaže u svim sferama djelovanja u Crnoj Gori - onda nije nikakav problem da u ovom vremenu do 12 sati sutra (danas) postignemo neki dogovor - rekao je za Adria TV, dodajući da to ipak ne zavisi od DF-a, već od “činilaca koji su u Vladi i drugih opozicionih stranaka”.

Za 90 dana izabrati Vladu

Abazović je jučer ponovio da je spreman da, ako Vlada padne, već sutra sa “starom većinom” razgovara o “održivom modelu (vlasti) do izbora”.

Za izglasavanje nepovjerenja neophodna je podrška 41 poslanika. Ako Vlada dobije podršku, potpisnici tog prijedloga ne mogu podnijeti novi prije isteka roka od 90 dana.

U slučaju da Abazović bude srušen, najizglednije je da će partije pregovarati o konstituisanju novog kabineta, trećeg po redu u sadašnjem sazivu parlamenta.

Aktuelna Vlada bi u tom slučaju nastavila s radom do formiranja nove vlasti ili vanrednih izbora.

Po izglasavanju nepovjerenja, predsjednica Skupštine trebala bi da o tome obavijesti šefa države, koji bi, ako partije otpočnu pregovore o uspostavljanju nove vlasti, imao 30 dana da predloži mandatara. Nakon što to učini, poslanici bi, kao što je rečeno, bili dužni da za 90 dana izaberu Vladu.

Aktuelna Vlada formirana je 28. aprila, i osim GP URA, čine je SDP, SNP, CIVIS i stranke manjinskih naroda. Parlamentarnu podršku, bez učešća u njoj, davao joj je DPS.


Demokrate: Abazović blefira o rekonstrukciji

Predsjedništvo Demokrata pozdravilo je potpisivanje inicijativa za smjenu Vlade i razrješenje šefice parlamenta, navodeći da je time potvrđeno da postoji “ogroman broj razloga za pad nelegitimne Vlade i parlamentarne većine”.

Napominju da takav njihov sud nema apsolutno bilo kakve veze sa potpisivanjem Temeljnog ugovora, koji su, ističu, podržali.

- Predsjedništvo ocjenjuje da je pokušaj jeftine zloupotrebe i prikrivanja iza Temeljnog ugovora, koji je završena priča i koji ne može promijeniti bilo koja Vlada bez saglasnosti Crkve, razobličen, a razlozi za obaranje DPS-GP URA-SNP Vlade više su nego jasni, a nakon izglasavanja zakona protiv Zete i Zećana i jednostranog utvrđivanja liste kandidata za članove Sudskog savjeta od DPS-GP URA-SNP - još i jasniji i brojniji”.

Podsjećajući da je njihov poslanički klub na Abazovićeve pozive na rekonstrukciju Vlade odgovorio riječima da premijer to treba da pretoči u pisanu inicijativu s potpisima najmanje 32 poslanika, iz Predsjedništva su ocijenili da je takav pristup bio korektan.

- Predsjedništvo ističe da je pristup predsjednika Vlade neozbiljan i vjerovatno motiviran potrebom političkog blefiranja i omalovažavanja Demokratske Crne Gore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.