ODLUKA PREDSJEDNIŠTVA

Bošnjačka stranka će glasati za smjenu Vlade Crne Gore

Portparol stranke je rekao kako u BS žale zbog odluke stranaka da se "ogluše o današnji poziv poslanika BS-a Sulje Mustafića" da se oko evropskog puta Crne Gore okupe sve političke partije posvećene euroatlanskoj Crnoj Gori

S. S.

Ervin Ibrahimović:

Foto: FACEBOOK


Predsjedništvo Bošnjačke stranke, na osnovu preporuke koje mu je dao Glavni odbor, donijelo je na današnjoj sjednici odluku da poslanici te stranke glasaju za nepovjerenje Vladi, saopćio je portparol BS-a Adel Omeragić.

- Podsjećamo javnost da je Bošnjačka stranka odgovorno i posvećeno učestvovala u formiranju 43. Vlade, sa ciljem deblokade evropskog puta, dogovora oko izbornog zakonodavstva, deblokade pravosudnog sistema, integracije manjinskih naroda u institucije sistema, što su proklamovani ciljevi Memoranduma o saradnji, koji je Bošnjačka stranka potpisala sa koalicijom "Crno na bijelo" SNP-om i ostalim manjinskim strankama.

Inkluzija manjinskih naroda

I pored nespornih rezultata koje je ova Vlada postigla po određenim infrastrukturnim, ekonomskim i socijalnim pitanjima, kao i na inkluziji manjinskih naroda u proces političkog odlučivanja, smatramo da je Vlada, postavljanjem prioriteta, suprotnim Sporazumu o formiranju 43. Vlade, izazvala političku krizu u državi i dovela u pitanje podršku Vladi u parlamentu - saopćio je Omeragić.

Podsjeća da je predsjednik BS Ervin Ibrahimović na sjednici Vlade jasno ukazao da će takvo postavljanje prioriteta izazvati snažnu političku krizu, "kojoj danas svjedočimo, a koja će zaustaviti naš evropski put, kao ključni prioritet 43. Vlade."

- Neuspjeh na planu dogovora oko ključnih funkcija u pravosuđu, neizbor članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog sudija, izostanak rezultata na planu reformi izbornih zakona, kao i produbljivanje podjela u društvu, značajno su usporili naš evropski put - dodao je Omeragić.

Na pragu ekonomske i energetske krize

Kazao je kako u BS žale zbog odluke parlamentarnih stranaka da se "ogluše o današnji poziv poslanika Bošnjačke stranke Sulje Mustafića" da se oko evropskog puta Crne Gore okupe sve političke partije posvećene evroatlanskoj, građanskoj i nezavisnoj Crnoj Gori, jer strahuju da se na taj način propušta prilika za brži ulazak u EU.

- Uvažavajući činjenicu da je aktuelna Vlada izgubila povjerenje većine u parlamentu, u trenutku kada se Crna Gora nalazi na pragu ekonomske i energetske krize, ali i u trenutku kada imamo jasnu evropsku perspektivu, koja nam se ukazala zahvaljujući aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, još jednom pozivamo sve političke snage, posvećene euroatlantskoj budućnosti Crne Gore, da već od sjutra, bez obzira na ishod večerašnjeg glasanja, zajednički krenemo u donošenje hrabrih, odgovornih i državničkih odluka, u korist građana Crne Gore - zaključuje se u saopćenju.

NA VRH

Podijeli članak na