ZABRINJAVAJUĆA SITUACIJA

Crna Gora danima meta sajber napada, vjeruje se da iza svega stoje ruske službe

Napada se kritična infrastruktura i ovakav napad nije zabilježen u svijetu, poručuju iz sektora sigurnosti Crne Gore

S. S.

Dritan Abazović: Ovo je jako ozbiljan napad

Foto: S. MATIĆ / GOV.ME


Crna Gora se danima nalazi pod jakim sajber napadima, kojima je izložena informatička struktura Vlade i vladinih struktura. Iz Agencije za nacionalnu bezbjednost je saopšteno da iza ovih napada stoje koordinisane ruske službe.

Napada se kritična infrastruktura i ovakav napad nije zabilježen u svijetu, poručuju iz sektora bezbjednosti.

Informisali saveznikje

- Ovakav napad je prvi put uzveden na Crnu Goru. On je pripreman duži vremenski period. Napadnuta je kritična infrastruktura - kazali su iz ANB-a i dodali da je metodologija napada karakteristična za ruske službe.

Stručnjaci Ministarstva javne uprave su, ističu iz ovog resora, pravovremeno preduzeli odbrambene mjere.

- Iako su trenutno iz sigurnosnih razloga određeni servisi privremeno isključeni, sigurnost naloga građana i privrednih subjekata ni njihovi podaci nisu ni na koji način ugroženi. Crna Gora je o detaljima napadima, koji su umnogome nalik onima 2015. i 2016, informisala saveznike - kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Smatra da je politički motivirano

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ocijenio je da je sajber napad na vladinu informatičku infrastrukturu politički motivisan.

- To je jako ozbiljna stvar, i ovo je jako ozbiljan napad. Pratimo situaciju, uključena je i Agencija za nacionalnu bezbjednost, Uprava policije, Ministarstvo odbrane. Radi se po mom sudu o politički motivisanom napadu - kazao je Abazović.

On je za večeras zakazao sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

NA VRH

Podijeli članak na