PREDSJEDNIK CRNE GORE

Đukanović dostavio dopunjeni prijedlog odluke za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore

Đukanović je u prvobitnom prijedlogu obrazložio razloge zbog kojih neće dati mandat Lekiću, nakon čega je predložio skraćenje mandata Skupštini, čime se stvaraju uslovi za prijevremene parlamentarne izbore

Milo Đukanović: Predao dopunjeni prijedlog. AGENCIJE

S. S.

24.9.2022

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dostavio je Skupštini dopunjeni prijedlog odluke za skraćenje mandata Skupštini, nakon što mu ga je predsjednica parlamenta Danijela Đurović vratila na doradu.

Đurović je prethodno obavijestila Đukanovića da raniji zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine, na kojoj bi se 30. septembra razmatrao prijedlog za skraćenje mandata tog tijela, “nije uredan i ne ispunjava uslove propisane Ustavom i Poslovnikom Skupštine Crne Gore."

Traži vanrednu sjednicu parlamenta

Đukanović je u prvobitnom prijedlogu obrazložio razloge zbog kojih neće dati mandat Lekiću, nakon čega je predložio skraćenje mandata Skupštini, čime se stvaraju uslovi za prijevremene parlamentarne izbore.

U dopunjenom Prijedlogu za skraćenje mandata Skupštini, kojeg je Đukanović jučer dostavio, a na sajtu parlamenta je objavljen danas, predsjednik traži vanrednu sjednicu parlamenta 30. septembra, što je bio njegov raniji prijedlog.

U obrazloženju, Đukanović je naveo da nakon obavljenih konsultacija o mandataru za sastav vlade nije "stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu koja bi ponudila rješenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu".

Obavio konsultacije

- Posebno na sigurnosnom, imajući u vidu aktuelnu krizu u Evropi izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu, koja ima nesumnjive implikacije na sigurnost Zapadnog Balkana - navodi se u novom dopisu Đukanovića.

Predsjednik Crne Gore je obavijestio Đurović da je obavio konsultacije sa predstavnicima Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP),Socijaldemokrata Crne Gore (SD), Bošnjačke stranke (BS), Albanske alternative (AA), Force, Demokratske unije Albanaca (DUA),Demokratske partije (DP) i Liberalne partije (LP).

Pozivu se, kako je naveo nisu odazvali predstavnici stare parlamentarne većine, piše CdM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.