BEZ PRETHODNE NAJAVE

Crna Gora: Premijer Abazović smijenio šefa tajne službe Kenteru

Razrješenje je uslijedilo nekoliko sati pošto je Dritan Abazović tokom bezbjednosnog 2BS Foruma u Budvi, javno podržao i čestitao na dosadašnjim aktivnostima ANB-a u obračunu sa uticajem Rusije u Crnoj Gori

H. J. I.

Dritan Abazović

Foto: AP


Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu je na prijedlog premijera Dritana Abazovića smijenila v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Sava Kenteru.

Razrješenje Kentere je uslijedilo nekoliko sati pošto je Abazović tokom bezbjednosnog 2BS Foruma koji se održava u Budvi javno podržao i čestitao na dosadašnjim aktivnostima ANB-a u obračunu sa uticajem Rusije u Crnoj Gori.

Savo Kentera je izabran za direktora ANB 5. maja nakon formiranja Vlade Dritana Abazovića. Abazovićeva Vlada je pala nakon nešto više od 100 dana, 20. avgusta i djeluje u takozvanom tehničkom mandatu do izbora nove.

Kentera je razriješen dužnosti bez prethodne najave, na sjednici Vlade sazvanoj elektronskim putem.

Bit će napravljena nova služba u Crnoj Gori

U prvoj reakciji na vijest o njegovoj smjeni, dosadašnji direktor ANB Savo Kentera je rekao da je ključno pitanje ko ga je smijenio, odnosno kome nisu išle u korist akcije koje je sprovodila ANB u posljednjih par mjeseci.

- Ako imate najveću operaciju raskrinkavanja ruske mreže špijuna, 35 protjeranih iz Crne Gore, identifikovane agente GRU-a u Crnoj Gori i ako poslije svega neko kaže da ne radimo dobro i ne navede ni jedan razlog, nego vas smjenjuje. Sve je jasno - rekao je Kentera tokom panela na 2BS Foruma.

On je naveo da će biti napravljena nova služba u Crnoj Gori.

- Nemojte da neko misli da će Rusija, Srbija ili bilo ko drugi ko ne misli dobro ovoj zemlji i ko ne želi da je vidi kao dio zapadnog svijeta, moći da pusti dugoročno svoje pipke u Crnoj Gori i da ćemo im to dozvoliti. Nećemo - rekao je Kentera.

Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak kazao je da je odluka Vlade da smijeni direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) "jedan ozbiljan potez koji je Vlada uradila".

- ANB je ključna institucija za komunikaciju sa NATO i dosadašnjim djelovanjem gospodin Kentera je visoko cijenjen u Briselu i u zapadnim prijestolnicama. Ne sumnjam da je ova odluka izazvala brojna pitanja u zapadnim prijestolnicama i vjerujem da će Vlada imati kredibilne odgovore" - rekao je Lajčak za podgoričku televiziju "Vijesti".

Panični strah

Navodeći da Sjedinjene države ne komentarišu odluke Vlade Crne Gore, ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke je kazala da su posljednjih sedmica vidjeli "neke značajne korake ANB-a da uskrati Rusiji uporište u Crnoj Gori".

Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića je ocijenila da je Abazović smijenio Kenteru zbog paničnog straha da je istraga ANB "potvrdila veze premijera sa ruskim službama i švercom cigareta".

Potpredsjednik Vlade Raško Konjević je ukazao na činjenicu da je premijer Abazović predložio razrješenje Kentere nakon međunarodne akcije suzbijanja ruskog uticaja koja je pozdravljena od strane NATO i podrške ANB oko šverca cigareta.

Prije Kentere, Abazović je smijenio potpredsjednika Vlade Raška Konjevića sa mjesta šefa koordinatora službi bezbjednosti.

Više o temi Crna Gora

NA VRH

Podijeli članak na