VATIKAN

Abazović: Dokument iz 11. vijeka svjedoči da Crna Gora ima skoro milenijumsku diplomatsku prepisku sa Svetom Stolicom

Abazović se nalazi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici

Abazović se nalazi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici. VLADA CRNE GORE

A. Č. / Vijesti.me

11.10.2022

Manuskripti od historijske važnosti za Crnu Goru - original monumentalnog djela nadbiskupa Andrije Zmajevića "Ljetopis crkovni" i prepiska kralja Mihaila Vojislavljevića sa Papom Grgurom VII datirana 9. januara 1078. godine - izloženi su u Apostolskoj biblioteci u Vatikanu u čast posjete predsjednika Vlade u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i njegove delegacije.

To je saopćeno iz Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore.


Otkrivena prepiska

Abazović se nalazi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici, a jučer je razgovarao sa poglavarem Rimokatoličke crkve papom Franjom.

- Za otkriće ovog djela i diplomatskih prepiski i državnih kontakata zaslužna je Lenka Blehova Čelebić, historičarka i filolog sa Karlovog univerziteta u Pragu, koja je otkrila prepiske dukljanskih vladara sa troje rimskih papa tokom 11. vijeka", dodaje se u saopštenju Vlade.

Navode da je tako 2021. godine otkrivena spomenuta prepiska Mihaila Vojislavljevića sa papom Grgurom VII, za koju se znalo još tokom 19. vijeka, ali je tek prošle godine otkrivena puna sadržina tog dokumenta.

"Pomenuti dokument iz 11. vijeka, između ostalih, svjedoči da je Crna Gora jedna od rijetkih država koja se može pohvaliti sa skoro milenijumskom diplomatskom prepiskom sa Svetom Stolicom", rekao je Abazović.


Kompletni originalni rukopis

Sa druge strane, piše u saopćenju, "Ljetopis crkovni" nadbiskupa Andrije Zmajevića prvi je i tek otkriveni kompletni originalni rukopis djela koji je autor pohranio Privatnom apostolskom arhivu 1694. godine, kao svoje životno djelo.

- Karakterističan je po tome što je prvi cjeloviti prikaz djela sa dvostupčanim pismom - ćirilica je na lijevoj, a latinica na desnoj strani. Zmajević je u toj knjizi napisao svojevrsnu istoriju svijeta po životu rimskih papa, a smatra se jednim od najvećih izraza kulturnog stvaralaštva u 17. vijeku na Balkanu. S obzirom na to da je otkriveno tek prošle godine i da je prvi put izloženo van bibliotečkog depoa, crnogorska delegacija predvođena Abazovićem je prva koja je ovo originalno djelo uspjela da vidi - kažu u saopćenju.

Iz Vlade dodaju da nakon audijencije kod pape Franja i sastanaka sa državnim sekretarom kardinalom Pjetrom Parolinom i sekretarom za odnose sa drugim državama monsinjorom Polom Galagerom, za crnogorsku delegaciju organizovana je posjeta Apostolskoj biblioteci, kao i obilazak Vatikanskih muzeja, Sikstinske kapele i Vatikanskih vrtova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.