PREMIJER CRNE GORE

Abazović će danas podnijeti prijedlog za razrješenje Krivokapića i Konjevića

Članom 105 Ustava je propisano da premijer može predložiti Skupštini razriješi člana Vlade

Abazović: Poziva se na član 105 Ustava. AP

E. Ć. / Vijesti.me

17.10.2022

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović danas će Skupštini podnijeti prijedlog za razrješenje ministra odbrane Raška Konjevića i ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića, javljaju Vijesti.

Kako se navodi, Abazović će to učiniti na osnovu člana 105 Ustava, kojim su regulisani ostavka i razrješenje, a tim članom Ustava je propisano da premijer može predložiti Skupštini razriješi člana Vlade. 

Član Vlade se razrješava većinom glasova svih poslanika. 

Konjević i Krivokapić: U "ratu" sa Abazovićem. Gov.me

Inače, Abazović sa jedne i Krivokapić i Konjević sa druge strane mjesecima su u "ratu", praćenom brojnim optužbama, a Abazović je nedavno smijenio Konjevića sa mjesta šefa koordinatora službi bezbjednosti, dok je Konjević Abazovića optužio da je umiješan u šverc cigareta koje su zaplijenjene u Luci Bar.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić prije nekoliko dana je Abazoviću uputio inicijativu kojom traži da u Skupštini pokrene proceduru za razrješenje ministra odbrane i vanjskih poslova.

Milačić je u inicijativi naveo da je činjenica da najmanje dva resora u Vladi pokrivaju ministri koji imaju veze sa "nekim strukturama", kako je kazao Abazović, i to jedan koji pokriva najosetljiviji sektor bezbjednosti - resor odbrane, ministar koji duži vojno-obavještajnu opremu, kao i specijalne snage sa najvećim borbenim sposobnostima u odnosu na sve druge grane bezbjednosti, "što relativizuje cjelokupan bezbjedonosni sistem Crne Gore i sigurnost građana".

- Drugi, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, jedini državni funkcioner koji uz predsjednika države, premijera i predsjednika Skupštine ima pravo da predstavlja Crnu Goru u inostranstvu, te da rukovodi mrežom informisanja i službeno informiše inostrane predstavnike o stanju u Crnoj Gori, a time i direktno utiče na afirmaciju ugleda "nekih struktura", dok isto tako utiče na urušavanje nekih drugih struktura koje pokušavaju da stvore društvo slobodno od ucjena, kriminala i korupcije. Isti taj ministar javno relativizuje opasnost od organizovanog kriminala i stvara podjele na najprizemnije, te diplomatski, kulturno i moralno krajnje neprihvatljive načine - piše u inicijativi koju je Milačić uputio Abazoviću, pišu Vijesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.