ŠEF CRNOGORSKE DIPLOMATIJE

Krivokapić: Spomen ploča u Morinju će biti vječna

Nama se inspekcija obratila danas, nakon izjave premijera da smo prekršili zakon, a oni nisu sproveli ni prvu pravnu radnju da nam se obrate, rekao je Krivokapić

Ranko Krivokapić. Gov.me

H. J. I.

19.10.2022

Šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić kazao je da im je Uprava za inspekcijske poslove dostavila, kako je naveo, "obraćanje, nije čak ni pravno valjan zahtjev", u vezi sa spomen pločom u Morinju, tek nakon izjave premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića u vezi sa tim.

- Stigao nam je zahtjev da dostavimo pravne akte na osnovu kojih smo izvršili postavljanje spomen-obilježja. Nama se inspekcija obratila danas, nakon izjave premijera da smo prekršili zakon, a oni nisu sproveli ni prvu pravnu radnju da nam se obrate. Premijer je presudio u ime inspekcije, u ime suda, u ime tužilaštva, prije nego što su i oni sami odradili pravni akt da se obrate ministarstvima koja su klevetali, iz jasnih političkih razloga negiranja zločina u Morinju, medijski eksponiranih ličnosti, a i političkih i lokalnih predstavnika - kazao je Krivokapić za Glas Amerike.


Bezakonje zavladalo

Uprava za inspekcijske poslove u utorak je naložila uklanjanje spomen-ploče hrvatskim zatočenicima u logoru Morinj, koju su 10. oktobra 2022. postavili Krivokapić i ministar odbrane Raško Konjević.

Krivokapić navodi da je, na osnovu toga, "jasno da premijer donosi odluku o nezakonitosti prije nego što je inspekcija i tražila izjašnjenje ministarstava u vezi sa tim".

- Premijer je potrčao i ispred prvog akta inspekcije koja je rekla da će skinuti ploču. Jasno je koliko je bezakonje zavladalo sa vrha države i podrivanje ustavnog poretka - navodi Krivokapić.


Čast Crne Gore

On je kazao da će, u odgovorima koji su spremni, dati objašnjenje da je jasno da su ta obilježja u okviru objekata Vojske Crne Gore, te da je potpuno nepotrebna saglasnost lokalne samouprave.

Krivokapić je poručio da će "spomen ploča u Morinju biti vječna".

- Kao što je sramota onih koji pravdaju ratne zločine i neće da ih osude vječna, bit će i ta ploča vječna. Mogu je fizički skinuti danas, skidali su ploče i devedesetih, ja sam gledao iste modele skidanje ploča i farbanja bojom u Kotoru, ali sve su tamo. Tako će i ova biti tu, na čast Crne Gore i njen put u Evropu, koji mora ići preko Morinja - poručio je Krivokapić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.