REAKCIJE

Predsjednik Crnogorske kulturne mreže Aleksandar Damjanović za "Avaz": Poraz velikosrpskog nacionalizma

Nakon parlamentarnih izbora, DPS će biti nezaobilazan faktor za formiranje proevropske vlade, ističe Damjanović

Damjanović: Da se ozbiljno pozabave analizom ovih izbornih rezultata. Facebook

Piše: A. Bajramović

24.10.2022

Iznenađujuća pobjeda nove političke partije “Evropa sad” u Podgorici pokazuje da je talas populizma zahvatio i Crnu Goru, kaže za portal "Avaza" predsjednik Crnogorske kulturne mreže Aleksandar Damjanović, komentirajući jučerašnje lokalne izbore u Crnoj Gori.

- Sa pričom da će minimalna plata u Crnoj Gori biti 750, a prosječna 1.000 eura, da će najniža penzija biti 450 eura, “Evropa sad” je uspjela da na tu udicu upeca građane. Kao neko ko se bavi ekonomijom siguran sam da ni u narednih 6-7 godina tako nešto neće biti moguće – kaže Damjanović.

Evropske vrijednosti

Uprkos činjenici da je procrnogorski DPS izgubio vlast u Podgorici i još nekim općinama, Damjanović kaže da je “Evropa sad” stranka koja baštini evropske vrijednosti, te da je na izborima, iako se radi o lokalnim, poražen velikosrpski nacionalizam u Crnoj Gori.

- Drastičan pad su zabilježili i Demokratski front, SNP, Demokrate, URA, sve partije bliske zvaničnom Beogradu i politici “srpskog sveta”. Moramo biti svjesni da će okosnica svake proevropske vlade biti DPS Mile Đukanovića, bez obzira što ovaj put građani nisu prepoznali sve što je DPS u Podgorici uradio u minulih 16 godina, od obnove nezavisnosti. Nakon parlamentarnih izbora, koji će se po svemu sudeći održati u januaru, DPS će biti nezaobilazan faktor za formiranje proevropske vlade – ističe Damjanović.


Treća stranka po snazi

On dodaje da Crna Gora, bez obzira na sve, ne može bez Mile Đukanovića koji je kao predsjednik države “kišobran” od velikosrpskog nacionalizma. 

Evropska lokomotiva je nakon posljednjih parlamentarnih izbora zaustavljena i Damjanović je uvjeren da “Evropa sad” može biti partner DPS-u, ali bez ove stranke Crna Gora ne može nastaviti svoj put ka EU.

- Nije ništa novo za nas u Crnoj Gori da se sa trobojkama i srpskim pjesmama slavi, ali meni nije jasno šta je Demokratski front slavio sinoć u Podgorici, jer oni su treća stranka po snazi. Politički savez koji ima dugogodišnju tradiciju poražen je od stranke “Evropa sad” koja postoji tri mjeseca. Oni treba da se ozbiljno pozabave analizom ovih izbornih rezultata – kaže za portal "Avaza" Aleksandar Damjanović, predsjednik Crnogorske kulturne mreže sa sjedištem u Nikšiću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.