IZBORI U CRNOJ GORI

Predsjednik Političkog savjeta Bošnjačke stranke Suljo Mustafić za "Avaz": Evropska Crna Gora ima značajnu većinu

U Rožajama ima četiri mandata više od potrebnih za samostalno konstituiranje vlasti, u Bijelom Polju odlučuje o budućoj vlasti, pojedinačno je najjača u Plavu, a u Baru će najvjerovatnije biti konstituent u formiranju vlasti

Suljo Mustafić: Bošnjački narod prepoznaje svog predstavnika. ARHIV

Piše: A. Bajramović

24.10.2022

Iako se radilo o lokalnim izborima rezultati su pokazali da je proevropska Crna Gora, sa neupitnom podrškom njenom članstvu u NATO-u, brojnija od one druge koja je usporava na njenom putu ka EU. Ovo je za "Avaz" izjavio predsjednik Političkog savjeta Bošnjačke stranke i poslanik u Parlamentu Crne Gore Suljo Mustafić, komentirajući ishod jučerašnjih izbora u susjednoj državi.

- Mislim da je većina koja je za prozapadni put Crne Gore neupitna i da i dalje ima dominaciju. Tu računam i glasove manjinskih partija, među kojima je i Bošnjačka stranka, pa kad se sve sabere ipak prozapadni, proevropski blok u Crnoj Gori ima značajnu većinu – ističe Mustafić.

Rast podrške

Bošnjačka stranka zabilježila je rast podrške birača. U Rožajama ima četiri mandata više od potrebnih za samostalno konstituiranje vlasti, u Bijelom Polju odlučuje o budućoj vlasti, pojedinačno je najjača u Plavu, a u Baru će najvjerovatnije biti konstituent u formiranju vlasti.

- Bez obzira na sve političke potrese u državi, izlazak iz vlasti, smrt predsjednika i osnivača stranke rahmetli Rafeta Husovića, promjena u menadžmentu, BS ima uspon u broju glasova i podršci birača. Da se radilo o parlamentarnim izborima mislim da bismo u Skupštini Crne Gore imali mandat ili dva više od sadašnja tri koja imamo. To znači da je bošnjački narod u Crnoj Gori u Bošnjačkoj stranci prepoznaje svog autentičnog predstavnika, i da je iz izbora u izbore, u svim opštinama gdje živi bošnjacko - muslimanski narod, prepoznata kao njegov reprezent – kaže Mustafić.

Nema razloga za euforiju

Vanredni parlamentarni izbori, o kojima se govori nakon pada Vlade Dritana Abazovića, u ovom momentu ne bi odgovarali ni DPS-u, ali ni prosrpskom DF-u. Mustafić konstatira da je DPS u značajnom padu, što zbog pojave novih stranaka koje su podržali razočarani glasači, što zbog činjenice da je ova stranka u opoziciji već duže od dvije godine. S druge strane, nejasno je šta na ulicama Podgorice i drugih gradova, sa srpskim zastavama i pjesmama, slavi Demokratski front.

- Nisam siguran da imaju puno razloga za euforiju. Nove partije koje imaju rast mislim da su neupitno prozapadne orjentacije. Zato ne bih bio pesimista u tom smislu, iako je očigledno još uvijek veliki uticaj onih snaga koje su avgusta 2020. preuzele vlast u Crnoj Gori i infiltrirale se u institucije sistema – ističe Mustafić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.