PREDSJEDNIK CRNE GORE

Đukanović: EU i NATO treba da budu aktivniji u našem regionu

Ovo je bila prilika da razmijenimo informacije o trenutnom stanju tog problema, potencijalnim refleksijama na prostor ranjivog evropskog regiona kakav je zapadni Balkan, rekao je nakon sastanka u Varšavi

Đukanović: Crna Gora je mali, ali iskren saveznik u sprječavanju eskalacije. Antena M

Piše: E. Ć. / Antena M

27.10.2022

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov poljski kolega Andžej Duda (Andrzej) obratili su se medijima nakon održanog sastanka u Varšavi. 

Glavna tema drugog susreta na najvišem nivou predsjednika ove dvije zemlje tokom perioda kraćeg od godinu bila je agresija Rusije na Ukrajinu sa refleksijom bezbjednosti na Evropu.

- Ovo je bila prilika da razmijenimo informacije o trenutnom stanju tog problema, potencijalnim refleksijama na prostor ranjivog evropskog regiona kakav je zapadni Balkan. Izrazio sam divljenje koje Poljska podnosi tokom trajanja ruske agresije. Sve što Poljska kao odgovoran susjed čini je vrijedno poštovanja - rekao je Đukanović.

Istakao je kako u toku nije samo agresija na Ukrajinu nego na evropske vrijednosti i jedinstvo. 

Poljska je jedan od predvodnika, a Crna Gora je mali, ali iskren saveznik u sprječavanju te eskalacije - dodao je Đukanović.


Duda sa Đukanovićem: Poljska podržava ulazak Crne Gore u Evropsku uniju. Antena M

On je naveo kako su refleksije krize na zapadni Balkan veoma vidljive i štetne.

- Vidimo da je zapadni Balkan u lošijem stanju nego što je bio prije nekoliko godina. Pokolebana je javnost našeg regiona u pogledu realnosti dogledne evropske perspektive zbog s jedne strane izostanka politike EU a sa druge strane zbog ruske destruktivne politike - kazao je Đukanović.

Rusija, kako je naveo, želi da za sebe prigrabi pravo odlučivanja u ime drugih država.

- Pokušala je to u ime Crne Gore, najdrastičnije 2016. godine, i ti napori i dalje traju i ono su prisutni na ukupnom prostoru zapadnog Balkana - rekao je Đukanović.

Zapadni Balkan ne treba prepuštati uticaju antievropskih politika jer je to, kako je ocijenio predsjednik Crne Gore, devastacija Evrope, a ne samo zapadnog Balkana.

- Pravo koje smo tražili za sebe podrazumijevamo za sve druge države, da obnovimo nezavisnost i odaberemo svoj put u budućnost evropski i evroatlanski. Zato EU treba da bude aktivnija u našem regionu, ali i NATO - jasan je Đukanović.

Poljski predsjednik Andžej Duda je rekao kako Poljska podržava ulazak Crne Gore u Evropsku uniju i politiku otvorenih vrata, prenosi Antena M.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.