PREDSJEDNIK CRNE GORE

Đukanović: Mora se napustiti koncept apsolutizacije partijskih interesa

Ustavni sud bi, prema njegovim riječima, i sa četvrtim sudijom teško donosio odluke, jer je potrebno da za to glasaju sve sudije

H. J. I.

18.11.2022

Đukanović: Potrebno je da pošaljemo poruku privrženosti Ustavu. Luka Zeković / Vijesti.me

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, kazao je da su predstavnici parlamentarnih stranaka imali na današnjem sastanku u Skupštini različite pristupe pitanju rješavanja političke i institucionalne krize.

- Kazao sam na sastanku da treba da pošaljemo poruku privrženosti Ustavu. Tu je i očekivanje drugačijeg odnosa da se protivustavno vrši preraspodjela vlasti... - rekao je on novinarima u Podgorici, nakon Balkanskog integracionog foruma.


Vanredni parlamentarni izbori

Đukanović je naveo da je na sastanku koji je inicirala predsjednica parlamenta Danijela Đurović, rekao i da su u DPS-u spremni da što prije razgovaraju o izboru sudija Ustavnog suda, "ali ne na način kako je to započela parlamentarna većina, sa svojom listom prijedloga".

- Treća ideja je bila da otvorimo razgovore o vanrednim parlamentarnim izborima. Nasuprot svemu tome, većina predstavnika iz parlamentarne većine je insistirala da se izabere makar jedan sudija Ustavnog suda, iako se saglasili da to ne znači stavljanje tog suda u funkciju - kazao je.

Ustavni sud bi, prema njegovim riječima, i sa četvrtim sudijom teško donosio odluke, jer je potrebno da za to glasaju sve sudije.


Nacionalni interesi

- Opet smo, dakle, imali ponudu da se igramo politikom i nacionalim interesima. Mora se napustiti koncept apsolutizacije partijskih interesa - poručio je Đukanović.

Upitan da li će DPS glasati za izbor sudija Ustavnog suda, Đukanović je odgovorio da u toj partiji ne pristaju da se naknadno uključe u "jedan potpuno neodgovoran prvi korak u koncipiranju prijedloga za izbor sudija".

- Da bi se dobila dvotrećinska većina, potreban je dogovor vlasti i opozicije. Oni ne računaju na podršku opozicije. Dosadašnja procedura je promašena, treba se vratiti na početak - konstatovao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.