SVEČANI PRIJEM

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlikovao bronzane rukometašice

Bronza iz Ljubljane ima zlatni sjaj i zbog toga što je podigla moral i učinila ponosnim naše građane u jednom po mnogo čemu delikatnom trenutku za našu zemlju, zaključio je crnogorski predsjednik

H. J. I.

Đukanović odlikovao rukometašice Crne Gore

Foto: Anadolija


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlikovao je žensku rukometnu reprezentaciju Crne Gore Ordenom Crnogorske zastave I stepena.

Crnogorske rukometašice na nedavno održanom Evropskom prvenstvu osvojile su bronzanu medalju.

Đukanović je, na svečanom prijemu povodom tog uspjeha, kazao da je, poštujući rezultat koji su postigle, kao i rezultate generacija rukometašica koje su prije njih isto tako s ponosom nosile dres s državnim grbom, uvjeren da će i nove generacije nastaviti kao i do sada da reprezentuju na najdostojanstveniji način crnogorski sport i Crnu Goru.

Jedno od najprestižnijih takmičenja

- Smatram privilegijom priliku da vas lično pozdravim i da vam u ime ukupne crnogorske javnosti i u svoje ime zahvalim na još jednom velikom sportskom podvigu kojim ste kao mnogo puta do sada obradovali naciju i slavili ime Crne Gore - rekao je Đukanović.

On se zahvalio rukometašicama što su, kako je kazao, opet visoko uzdigli crnogorsku državnu zastavu na jednom od najprestižnijih sportskih takmičenja u svijetu, u konkurenciji s najvećim evropskim sportskim nacijama.

- Fanatičnom odanošću i reprezentativnom dresu, vrhunskim sportskim umijećem, nepokolebljivom voljom i upornošću i jedinstvenim pobjedničkim duhom ostavili ste sve manje upućenu inostranu javnost u nedoumici, od čega su, zapravo sazdane ove djevojke. Ne i nas u Crnoj Gori koji smo već decenijama navikli na kontinuitet najviših sportskih rezultata našeg reprezentativnog i klupskog ženskog rukometa i besprijekornu posvećenost poštovanju i afirmaciji svoje države - rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, u savremenom sportu vrhunski rezultati najčešće su utemeljeni u razuđenoj klupskoj i mnogobrojnoj igračkoj bazi, moćnoj finansijskoj podršci države i sponzora i veoma razvijenoj sportskoj infrastrukturi.

- Nažalost, u Crnoj Gori, kao i sličnim, manjim i manje razvijenim zemljama to nisu niti realno mogu biti uporišta konkurentnosti na prestižnoj sportskoj sceni kakva je evropska. Zato se na reprezentativna i klupska dostignuća crnogorskog rukometa, posebno ženskog, a na našu radost sve više i muškog, gleda kao na fenomen koji izaziva sportsko i svako drugo poštovanje vjerne publike, kao i svih konkurenata - rekao je crnogorski predsjednik.

On je naglasio da kodeks sportske časti i viteške borbenosti koje rukometašice zajedno s tradicionalnim crnogorskim vrlinama afirmišu na najdostojanstveniji način širom Evrope i svijeta daje dodatni sjaj medaljama koje osvajate.

Duga i slavna tradicija

- Takvim karakteristikama vi se predstavljate i kao dostojne sljedbenice duge i slavne tradicije crnogorskih sportista koji su decenijama unatrag davali nemjerljiv doprinos ostvarivanju vrhunskih rezultata u gotovo svim sportskim disciplinama dok je Crna Gora bila sastavni dio složenih državnih zajednica - rekao je Đukanović.

On je istakao da je izbor Jovanke Radičević u idealni tim Evropskog prvenstva najveći domet za svaku sportiskinju.

- Jovanka nas je na takva, najbolja izdanja odavno navikla. Danas, na kraju njene briljantne karijere u nacionalnom dresu tokom koje nas je uvijek činila ponosnim, uzdižući ugled i slavu Crne Gore, prilika je da joj još jednom zahvalimo za sve što je učinila za crnogorski rukomet, i za rukomet uopšte, kao i za odanost reprezentativnom dresu i svojoj državi - rekao je Đukanović.

On je čestitao i Bojani Popović prvi veliki uspjeh na poziciji selektorke.

- Vjerujemo da će i u tom odgovornom poslu dostići visine koje je ostvarila kao jedna od najboljih igračica svijeta i dugo vremena glavni akter svih naših olimpijskih i evropskih rukometnih uspjeha - rekao je Đukanović.

On je odao priznanje i Rukometnom savezu, na čelu sa Petrom Kapisodom, na uspješnoj realizaciji aktivnosti na pripremi i organizaciji dijela Evropskog prvenstva u Podgorici. On je naglasio da prestižni rezultati ostaju trajna baština kojom se Crna Gora s razlogom ponosi.

- Bronza iz Ljubljane ima zlatni sjaj i zbog toga što je podigla moral i učinila ponosnim naše građane u jednom po mnogo čemu delikatnom trenutku za našu zemlju - zaključio je crnogorski predsjednik.

Kapitenka Jovanka Radičević zahvalila se Đukanoviću na prijemu i dodijeljenom ordenu, navodeći da su rukometašice svojim djelima pokazali još jednom na koji način treba voljeti svoju državu i kako treba pjevati himnu.

NA VRH

Podijeli članak na