ZASTUPNICA U SKUPŠTINI CG

Vuksanović Stanković pozvala Abazovića: Hitno predložiti skraćenje mandata Skupštini Crne Gore

Prema njenim riječima, vjeruju da gaženje Ustava usvajanjem onakvih izmjena Zakona o predsjedniku na kraju ipak neće proizvesti posljedicu u "izboru neustavne Vlade koja bi Crnu Goru i formalno odvela u međunarodnu izolaciju"

Draginja Vuksanović: Vlada je prije pet mjeseci izgubila povjerenje. Skupština Crne Gore

S. S. / CdM

12.1.2023

Poslanica Socijaldemokratske partije u Skupštini Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković, pozvala je premijera te države u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da bez odlaganja pokrene proceduru predlaganja odluke o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore, saznaje CdM.

U pismu upućenom Abazoviću, Vuksanović Stanković je naglasila da Vlada u tehničkom mandatu koja je prije pet mjeseci izgubila povjerenje u parlamentu nema legitimitet da upravlja državom.

"Nemojte dozvoliti dalju degradaciju ustavnog i političkog sistema"

- I Vi ste toga vrlo dobro svjesni, pa je Vaša elementarna obaveza da ne dozvolite dalju degradaciju ustavnog i političkog sistema zemlje kroz pokretanje postupka, čiji je krajnji ishod skraćenje mandata Skupštini i sljedstveno tome raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora - navela je ona.

Kako je dodala, političke razlike kao i politička ambicija da se bude na čelu izvršne vlasti je jedna stvar ali je insistiranje da se pošto poto, bez legitimiteta i podrške građana, obavlja najviša funkcija u državi klasična zloupotreba koja prijeti da opasno radikalizuje političke i društvene odnose.

- Valjda ćete se saglasiti da bilo čija funkcija, pa ni Vaša, nije vrijedna potpune degradacije i obesmišljavanja osnovnih demokratskih principa čime se zemlja svakim danom sve više vodi u krizu bez presedana. Zbog svega što se dešava, Crna Gora je već postala jedan od većih regionalnih problema i, umjesto da bude sinonim za integracioni i reformski napredak, njen ugled se intenzivno srozava do nivoa već izglednog i izvjesnog međunarodnog posredovanja, kao načina rješavanja krize u koju je uvela aktuelna parlamentarna većina - istakla je ona u pismu upućenom Abazoviću.

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora

Prema njenim riječima, vjeruju da gaženje Ustava usvajanjem onakvih izmjena Zakona o predsjedniku na kraju ipak neće proizvesti posljedicu u "izboru neustavne Vlade koja bi Crnu Goru i formalno odvela u međunarodnu izolaciju".

- I sami ste saopćili nakon neuspješnih pregovora koje ste imali da nije vjerovatno da takva Vlada bude formirana. Zbog toga, jedini racionalan i zdravorazumski izlaz iz date situacije je da se stvore uslovi za hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. To bi bio i signal u dobrom pravcu, u smislu uspostavljanja elementarnog povjerenja i dobre atmosfere u susret izbora sudija Ustavnog suda koje nas očekuje u narednim danima. Vanredni izbori i deblokada Ustavnog suda put su ka razrješenju trenutne političke i institucionalne blokade, pa Vas stoga još jednom pozivam da iskoristite ustavnu mogućnost i pokrenete proceduru za skraćenje mandata Skupštini - zaključuje se u pismu koje je Vuksanović Stanković uputila Abazoviću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.