RADNA POSJETA MAĐARSKOJ

Đukanović: Važno je raditi na profilisanju evropskog identiteta uz očuvanje identiteta svake od naših država

Ponovljene su ocjene od strane domaćina da je veoma važno da se nastavi evropeizacija regiona, istakao je predsjednik Crne Gore

Đukanović: Govorili smo o bilateralnoj saradnji. CDM

H. J. I.

12.1.2023

Važno da uz očuvanje identiteta svake od naših država, radimo na učvršćivanju i daljem profilisanju evropskog identiteta, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prilikom današnje radne posjete Mađarskoj.

- U Budimpešti sam na poziv mađarske kompanije "Foldana" koja je jedan važan investitor ne samo u Mađarskoj, nego i u Crnoj Gori, jedan od tri najvažnija investitora iz Mađarske u Crnoj Gori koji obilježava jedan svoj jubilej i tim povodom su željeli da pokažu poštovanje prema Crnoj Gori kao zemlji u kojoj investiraju i učinili su to upućujući poziv meni da prisustvujem njihovom jubileju. To je bila prilika za jedan širi program razgovora u Budimpešti. 


Radni ručak sa predsjednicom Mađarske

Zadovoljstvo mi je bilo da sam imao razgovor i radni ručak sa novom predsjednicom Mađarske. Također, da sam nastavio tradicionalnu komunikaciju koju imam sa mađarskim premijerom gospodinom Orbanom, i da sam, također, obavio razgovore sa drugim važnim investitorima iz ove zemlje koji posluju u Crnoj Gori. Polilitički razgovori su se ticali regiona zapadnog Balkana i njegove evropske perspektive i domaćih političkih i ekonomskih prilika u Crnoj Gori. Očekivano, čuo sam riječi podrške evropskoj perspektivi regiona, evropskoj perspektivi Crne Gore. 

Ponovljene su ocjene od strane domaćina da je veoma važno da se nastavi evropeizacija regiona ZB, da je jedina dobra perspektiva za sve zemlje našeg regiona članstvo u EU i da je potencirano pitanje očuvanja specifičnosti svake od naših zemalja unutar evropske porodice. Saglašavajući se sa tim, kazao sam da je jako važno da uz očuvanje identiteta svake od naših država, radimo na učvršćivanju i daljem profilisanju evropskog identiteta jer, rekao bih da, čitava globalna politička scena prolazi kroz promjene i naravno da smo kao evropljani zainteresovani da Evropa tu sačuva i svoju prepoznatljivost i svoju konkurentnost a da bi bila u tome uspješna potrebno je da dalje izgrađuje i da dalje profiliše svoje strateške politike, prije svega vanjsku i bezbjednosnu politiku i da na taj način doprinosi boljoj konkurentnosti Evrope na globalnoj sceni. 


Također, u političkim razgovorima govorili smo o bilateralnoj saradnji. Ta saradnja je prijateljska, veoma razuđena ali sa veoma jasnim identifikovanim prostorima za dalje unapređenje, tako da smo posebnu pažnju posvetili ekonomskoj saradnji i govorili o konkretnim projektima koji bi se mogli intezivirati u narednom periodu. Treba podsjetiti da su mađarski investitori već veoma dugo prisutni u Crnoj Gori, da je u jednom značajnom periodu Mađarska bila zemlja broj jedan kada su u pitanju strane investicije u Crnoj Gori, da je i dalje vrlo visoko i da je vrlo konkretno zainteresovana za realizaciju određenih infrastrukturnih projekata, projekata koji se tiču proizvodnje hrane i turizma, i da je to vrlo realna i dogledna perspektiva za unapređenje ekonomske i ukupne međudržavne saradnje.


Razgovor sa drugim investitorima

Kao što sam kazao, ovo je bila prilika za razgovor sa drugim investitorima, tako da sam sinoć odmah po dolasku u Budimpeštu imao vrlo intezivne i vrlo korisne razgovore sa predsjednikom OTP banke koja je dominantna banka na bankarskom tržištu Crne Gore, to smatram vrlo korisnim i zanimljivim razgovorom, a tokom današnjeg dana i sa drugim velikim investitorom – to je grupacija 4iG iz oblasti telekomunukacija, oni su vlasnici sadašnje mobilne mreže One, nekadašnjeg Telenora, sa takođe ozbiljnim ambicijama za dalje širenje u Crnoj Gori i regionu ZB.

Generalno, mislim da je povod bio svečarski da je zapravo kompletan program bio veoma radni i veoma koristan, i vjerujem da se zaista uz već veoma dobro razvijene odnose između naše dvije zemlje potpuno jasno ukazuje dobra perspektiva za dalje unapređenje saradnje - poručio je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.