REGION

Najbolji hirurg kliničkog centra dao otkaz jer je otkrio velike prevare: Radije ću biti gladan nego raditi tamo

6.3.2017

Dr. Vladimir Boschi dao je otkaz u KBC-u Split zbog kriminalnih radnji koje je tamo slučajno otkrio. Nije više htio biti dio toga pa je odlučio dati otkaz, piše Slobodna Dalmacija. 

Dr. Boschi otkaz je dao prije tri dana. Radi se inače o najboljem bolničkom spinalnom kirurgu i mnogi su pacijenti zahtijevali da ih operira upravo on. Baš zato je njegov odlazak vrlo značajan pad za splitsku bolnicu. 

Sve je otkrio prije nekoliko mjeseci kad je otišao u direkciju bolnice s ciljem da sazna na koji iznos plate može računati, s obzirom na to da otplaćuje kredit. Tamo mu je uposlenica rekla da on nije zaposlenik Zavoda za ortopediju i traumatologiju, već Klinike za hirurgiju KBC-a Split, što mu je bilo zaista neobično jer su ortopedija i traumatologija postale Zavod upravo na račun Boschijeve titule profesora. Naime, da bi neki odjel postao Zavod, mora imati barem jednog profesora, a to je bio upravo on.

Potrebno je bilo i odobrenje Ministarstva. Dr. Boschi objašnjava što se dogodilo:

‘Da ljudima što plastičnije pojasnim: u splitskom KBC-u je lažiran Zavod za ortopediju i traumatologiju. Dakle, ako traumatologija KBC-a Split spada pod Kliniku za hirurgiju, kako mi na traumatologiji možemo liječiti ljude kojima na bolničkim dokumentima piše Zavod za ortopediju i traumatologiju? Proizlazi da je samo ortopedija na Križinama postala Zavod, a oni na Križinama nemaju nijednog subspecijalista traumatologije, kao niti jednog profesora. Pa kako onda mogu biti Zavod? Dalje, šef Zavoda za ortopediju i traumatologiju je traumatolog koji radi na traumatologiji na Firulama, a šef je Zavoda na Križinama, što je nemoguće jer nije fizički prisutan na tom Zavodu’, pojasnio je Boschi za Slobodnu Dalmaciju. 

Cijela situacija vrlo je bizarna jer ispada da šef Zavoda zapravo uopšte nije i zaposlenik Zavoda.

Osim toga, kaže Boschi, krivotvorena je bila i dokumentacija pacijenata. Onima koji su se liječili na ortopediji, pisalo je da su liječeni na Zavodu za ortopediju i traumatologiju, a oni koji su se liječili na traumatologiji, liječili su se zapravo na Klinici za hirurgiju.

Bolnica na taj način fantomskim zavodom vara HZZO jer svaki zavod ugovara s HZZO-om uslove rada, prostor, opremu i osoblje. 

Kada je posljednji put otišao kod direktora bolnice, opet je naišao na odbijanje razgovora pa je odlučio dati otkaz. Nije mu, kaže, ništa drugo preostalo.

Zamjenik direktora KBC-a dr. Julije Meštrović rekao je da mu je jako žao zbog Boschijeve ostavke. Ipak, na njegove primjedbe nije imao drugih komentara, osim da je sve proslijeđeno pravnoj službi te da je želja sve riješiti na civiliziran način.

Boschi u međuvremenu kaže da još nema planove za drugi posao, ali se nada da će ga naći.

‘Radije ću biti gladan kruha nego raditi tamo gdje ništa ne funkcionira kako bi trebalo funkcionirati i gdje je ugrožena sigurnost pacijenata’, rekao je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.