REGION

Dramatično na političkoj sceni Hrvatske: Nakon smjene ministara drma se fotelja i Boži Petrovu

Autor:Redakcija/Jutarnji list

27.4.2017

Nakon sastanka sa saborskim klubom HDZ-a o preslagivanju parlamentarne većine, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu za medije i odgovarao na pitanja novinara. 

Podsjetimo, Plenković je danas potpisao razrješenje tri Mostova ministra, Vlahe Orepića, Ante Šprlje i Slavena Dobrovića nakon što su na sjednici Vlade glasali protiv zaključka o iskazivanju povjerenja ministru financija Zdravku Mariću. Vlada se o Mariću očitovala na zahtjev oporbe o njegovoj smjeni, javlja Jutarnji.

- Prvo, ja kao predsjednik Vlade nemam ni dilema ni izbora. Postoji minimalno političko povjerenje i ljudska kolegijalnost između onih koji rade u mandatu ove Vlade. Drugo, pokušat ćemo složiti novu parlamentarnu većinu koja će osigurati stabilnost funkcioniranja Vlade. Treće, ukoliko dođe do novih izbora, sva tijela i članovi HDZ-a spremni su na nove izbore - rekao je Pelnković i dodao: 

- Smatram da smo bili vrlo korektni prema našem partneru u vlasti. Što se tiče mene, mi smo bili moralno i politički na najvišoj razini partnerskoga duha. Ministar Marić, koji uspješno radi svoj posao, nije dobio ni šansu da kaže što misli o inicijativi oporbe pred Saborom, niti pred klubom Mosta, nego se umjeto toga a priori formirao stav Mosta.

Na pitanje s kime će se preslagivati, Plenković nije dao direktan odgovor.

- Ja očekujem lojalnost i odgovornost od svih zastupnika - rekao je Plenković i dodao da su ministri Mosta mogli znati da će se danas glasati o očitovanju na zahtjev oporbe o smjeni Marića.

Ide li HDZ na rušenje Bože Petrova s mjesta šefa Sabora? - bilo je novo pitanje novinara. 

- Konfiguracija nove većine u Saboru sigurno podrazumijeva i novog predsjednika Sabora - kazao je Plenković.

Na pitanje koliko dugo će trajati preslagivanje Vlade, u usporedbi sa situacijom u Vladi Tihomira Oreškovića, Plenković je rekao: 

- Prvo, ovo uopće nije ista situacija. Tada je stranka rušila vlastitog premijera, ovdje su tri ministra iskazali nepovjerenje svojem kolegi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.