REGION

"Agrokor" tužio Todorića!

Avaz.ba

23.5.2017

Iz "Agrokora" je danas poslano saopćenje za javnost u kojem stoji da je vanredni povjerenik Ante Ramljak Trgovačkom sudu u Zagrebu podnio tužbene zahtjeve za pobijanje aneksa ugovora o radu trojice članova bivše Uprave "Agrokora", konkretno Ivice Todorića, Ante Todorića i Ivana Crnjca, javlja Jutarnji list.

Naime, prema spornom aneksu, potpisanom deset dana prije otvaranja procesa vanredne uprave u kompaniji u skladu s takozvanim "lex Agrokorom", ugovoreno je da će "Agrokor" snositi svu štetu koja bi bivšim članovima Uprave mogla nastati zbog eventualnih sudskih, upravnih, arbitražnih i drugih postupaka usmjerenih prema njima zbog radnji ili propuštanja radnji koje su oni kao menadžeri činili u svojstvu članova Uprave "Agrokora".

Saopćenje "Agrokora" preneseno je u cijelosti:

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak podnio je Trgovačkom sudu u Zagrebu tužbene zahtjeve za pobijanje aneksa ugovora o radu trojice članova bivše Uprave "Agrokora" – Ivice Todorića, Ante Todorića i Ivana Crnjca – zbog potencijalnog štetnog utjecaja ovih aneksa na buduće poslovanje kompanije.

Sporni aneks br. 5 ugovora o radu spomenutih menadžera potpisan je 31. ožujka 2017., deset dana prije otvaranja procesa izvanredne uprave u "Agrokoru" d.d., a potencijalna realizacija prava koja iz njega proizlaze nanijela bi kompaniji veliku materijalnu štetu. Ovim aneksom ugovoreno je da će "Agrokor" snositi svu štetu koja bi bivšim članovima Uprave mogla nastati zbog eventualnih sudskih, upravnih, arbitražnih i drugih postupaka usmjerenih prema njima zbog radnji i/ili propuštanja koje su oni kao menadžeri činili u svojstvu članova Uprave "Agrokora".

Prema aneksu, "Agrokor" bi također trebao snositi sve troškove zastupanja bivših članova Uprave, pod čime se podrazumijevaju troškovi odvjetnika, pravne zaštite i stručnih savjetnika, kao i putni i drugi troškovi koji bi nastali u svezi takvih postupaka, sve dok se pravomoćnom odlukom ne utvrdi da su postupali protivno obvezi o načinu vođenja poslova, i to bez obzira na činjenicu i način prestanka važenja ugovora o radu.

Otvaranjem postupka izvanredne uprave nad "Agrokorom" dana 10. travnja ove godine svim članovima bivše Uprave "Agrokora" d.d. prestao je mandat, a prestankom mandata navedenoj trojici članova Uprave prestao je i radni odnos, bez dodatnih troškova za kompaniju. Osim Ivice Todorića, Ante Todorića i Ivana Crnjca, niti jedan drugi član Uprave niti Nadzornog odbora "Agrokora" nije u trenutku otvaranja postupka izvanredne uprave imao važeći aneks opisanog sadržaja. Svi drugi članovi Uprave i Nadzornog odbora, s izuzetkom bivšeg predsjednika NO-a Ivana Todorića, potpisali su sporazumni raskid s kompanijom odrekavši se pritom materijalnih prava koja im pripadaju iz ugovora o radu. Ivanu Todoriću ugovor o radu raskinut je jednostrano.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.