REGION

Marija Pejčinović Burić preuzela dužnost ministrice vanjskih i evropskih poslova Hrvatske

Fena

21.6.2017

Marija Pejčinović Burić u srijedu je u ministarstvu vanjskih i evropskih poslova preuzela dužnost potpredsjednice vlade i ministrice vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske od dosadašnjeg ministra Davora Ive Stiera, koji je 12. juna podnio ostavku na dužnost šefa diplomatije i potpredsjednika vlade te najavio povratak u Sabor.

Hrvatski sabor je u ponedjeljak potvrdio imenovanje Pejčinović Burić za potpredsjednicu vlade i ministricu vanjskih poslova sa 78 glasova "za" i 35 "protiv nakon što je prethodno dobila i "zeleno svijetlo" nadležnih saborskih odbora za vanjske i za evropske poslove.

Nova ministrica odmah je najavila kontinuitet u vanjskoj politici s naglaskom na razvijanje dobrih odnosa sa susjednim zemljama i istovremeno rješavanje otvorenih pitanja, snaženje srednjoevropske i mediteranske dimenzije i daljnju saradnju sa saveznicima u NATO-u i Europskoj uniji.

 "Promjena u vanjskoj politici neće biti, ovo je vlada kontinuiteta!", izjavila je u više navrata nova ministrica.

"Važan dio naše vanjske politike biti će i dalje odnos sa susjednim zemljama, s naglaskom na BiH. Imamo otvorena pitanja s našim susjedima, ona su naslijeđena iz prošlosti i nisu jednostavna, a rješavat ćemo ih paralelno s razvijanjem dobrosusjedskih odnosa", kazala je Pejčinović Burić uoči glasovanja u Saboru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.