REGION

Veliki požar kod Omiša, širi se prema Splitu, gori i na Hvaru

Avaz.ba

17.7.2017

Usljed požara koji je nakon ponoći buknuo u mjestu Tugare kod Omiša i proširio se na Srinjine prema Splitu, za sav je saobraćaj zatvorena cesta Srinjine-Sitno Donje, saopćila je splitska policija.

Jak vjetar

Splitski vatrogasci dojavu o požaru dobili su 42 minute nakon ponoći. 

U gašenju požara učestvuju sva dobrovoljna vatrogasna društva s područja Splita, Solina, Kaštela, Trogira i Omiša s 32 vozila i 109 vatrogasaca.

Gori borova šuma, nisko rastinje, makija i trava. 

Iako je zatražena pomoć iz zraka, kanaderi još nisu mogli poletjeti zbog jakog vjetra koji već danima puše na tom području.

Nema informacija o povrijeđenim osobama ni materijalnoj šteti, a na požarištu je i ekipa Hitne medicinske pomoći. 

Zbog vatre je isključen dalekovod Zakučac-Konjsko i Zakučac-Bilice.

Zračne snage

Pola sata nakon tog požara planulo je i u Bogomolju na Hvaru, gdje gori gusta borova šuma. Taj požar gase sva tri dobrovoljna vatrogasna društva s otoka, a pomažu im i zračne snage.

Vatrogasci se bore i s velikim požarom koji je jučer ujutro izbio u Cisti Provo. Oko stotinjak vatrogasaca s područja Splitsko-dalmatinske županije ulagalo je nadljudske napore kako bi zaustavili vatrenu stihiju. 

Vatra nošena jakom burom sinoć se proširila i na prostor Katuna u općini Šestanovac i napredovala prema selima Merčepi, Balići te Smilovići. Izgorjelo je oko 800 hektara šume i sitnog rastinja.

Zbog požara i dalje je zatvorena cesta od Šestanovca prema Cisti Provo. Vatrena fronta sinoć se protezala u dužini od oko šest kilometara, a široka je oko 2,5 kilometra. 

Podsjetimo, cijelog vikenda vatrogasci se bore s vatrenim stihijama širom Jadrana. Gorjelo je od Istre pa sve do Splita. Najviše požara izbilo je Zadarskoj županiji, a najgore je bilo u Brodarici u blizini Šibenika, gdje su ljudi plačući napuštali domove jer je vatra ugrozila naselja, piše portal 24sata.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.