REGION

Vatra se širi ka Splitu, kanaderi bespomoćni zbog vjetra

Avaz.ba

17.7.2017

Veliki požar buknuo je kod Omiša i širi se prema Splitu, javljaju hrvatski mediji, navodeći da je put zatvoren, a da kanaderi ne mogu da polete zbog vjetra. 

Zbog požara koji je nakon ponoći buknuo u mjestu Tugare kod Omiša i proširio se na Srinjine prema Splitu, za saobraćaj je zatvoren put Srinjine - Sitno Donje.

Splitski vatrogasci su dojavu o požaru dobili 42 minute nakon ponoći. U gašenju požara učestvuju sva dobrovoljna vatrogasna društva s područja Splita, Solina, Kaštela, Trogira i Omiša s 32 vozila i 109 vatrogasaca.

Gori borova šuma, nisko rastinje, makija i trava. Iako je zatražena pomoć iz vazduha, kanaderi još nisu mogli da polete zbog jakog vjetra koji već danima puše na tom području.

Nema informacija o povrijeđenima i materijalnoj šteti, a na licu mjesta je i ekipa Hitne pomoći. Zbog vatre je isključen dalekovod Zakučac - Konjsko i Zakučac - Bilice.

Pola sata nakon tog požara planulo je i u Bogomolju na Hvaru, gdje gori gusta borova šuma. Taj požar gase sva tri dobrovoljna vatrogasna društva sa ostrva, a imaju pomoć i iz vazduha.

Požar kod Šestanovca s kojim su se vatrogasci borili cijelu nedjelju još gori, ali je vatra pod kontrolom.

U Perkoviću se vatrena linija proteže na jedan kilometar, a požarom je zahvaćeno nisko rastinje i gusta borova šuma.

Gori i u Zadarskoj županiji, pa je na požar u Ceranjima kod Benkovca upućen jedan Canadair i jedan Airtractor.

Ministarstvo odbrane Hrvatske (MORH) saopćilo je da su od ranog jutra na gašenju požara na više mjesta u Dalmaciji angažovane snage iz sastava 93. vazduhoplovne baze Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne obrane.

MORH je naveo i da su vazdušne vojne snage od 1. juna učestvovale u gašenju 88 požara, najviše u Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.