REGION

Policija na tragu uzroka kataklizmičnog požara: Kruže glasine da je sve skrivio piroman, ali istina bi mogla biti potpuno drugačija

Avaz.ba

18.7.2017

Prema neslužbenim informacijama, vatra koja je izazvala kataklizmični požar u okolini Splita, a koja je krenula iz Tugara u noći s nedjelje na ponedjeljak izazvana je najvjerovatnije iskrenjem dalekovoda koji se nalaze u blizini, otkriva Slobodna Dalmacija.

Splitski su policajci navodno do ove teze došli na temelju obavljenih razgovora s nekoliko osoba koje žive na tom području.

No, istraga tek treba početi, a njime bi se trebalo razjasniti je li ova preliminarna teza policajaca ispravna.

Na uviđaju, za koji uvjeta još nema, trebale bi raditi dvije ekipe splitske policijske uprave kao i kolege iz Zagreba, dok će svi izuzeti dokazi biti upućeni na vještačenje u Centar za kriminalistička vještačenja 'Ivan Vučetić' u Zagrebu.

Inače, stanje na splitskom požarištu u utorak poslijepodne je bolje, kanaderi su i dalje na terenu gdje natapaju rubne dijelove fronte požara, dok je požar na Mosoru i dalje aktivan, ali ne ugrožava ljude i objekte, izjavio je za Hinu zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Ivan Kovačević.

Prema njegovim riječima, vatrogasci trenutno koriste povoljne meteorološke uvjete kako bi zračne snage sve do večeri što više natopile požarište i tako ga u potpunosti stavili pod kontrolu.

- I dalje će se natapati požarište na kojemu je 380 vatrogasaca sa 120 vozila, a u pomoć su nam stigle i brojne vatrogasne snage iz cijele Hrvatske. U ovim trenucima gori na Mosoru, ali nisu ugroženi ljudi i objekti. Sada smo koncetrirani na to da se dobro i do kraja ugasi požar u okolici Splita da se vatra ponovno ne aktivira, rekao je zapovjednik Kovačević.

Dodao je da trenutno gori u Dugobabama i da za sada gasitelji drže vatru pod kontrolom.

Iz MORH-a su kasno poslijepodne saopćili da su na požarištima tijekom dana bile angažirane protupožarne zračne snage Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze iz Vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika. Navode da su u akciji od utorka ujutro na području Dugave-Srinjine-Žrnovnica-Perun kod Splita.

Osim tog područja, dio zračnih snaga preusmjeravan je i na požarište Dugobabe kod Klisa, tako da je najveća koncentracija zračnih snaga na širem području Splita, gdje su četiri kanadera gasila na najkritičnijim tačkama na kojima se ponovno razbuktavala vatra.

Požar u Ceranjima kod Benkovca još je aktivan i ondje su aktivna dva airtractora, a na novo požarište u Lišanima Ostrovičkim upućena su još dva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.